- Ufint å kalle dem sensasjonshungrige

Støttegruppen etter 22. juli reagerer sterkt på Utstranda velforenings beskrivelser av dem som har besøkt minnestedet langs fylkesvei 155.

Det er fremdeles friske blomster i minnelunden ved Utøya

Utstranda velforening kaller besøkende på det gamle minnestedet lang fylkesvei 155 sensasjonshungrige og frekke. Ufint, sier støttegruppen etter 22. juli i Buskerud.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Leder for støttegruppen etter 22. juli i Buskerud, Eivind Knudsen, reagerer sterkt på Utstranda velforening sin beskrivelse av dem som besøkte minnestedet ved Lien.

Foreningen skriver dette om de besøkende i en pressemelding:

«Beboere langs Utstranda forteller om trafikalt store problemer, frekke turister, forsøpling og generell plagsom adferd av skuelystne sensasjonsjagende turister som krever mye tålmodighet hos beboerne.

«Sensasjonshungrige turister, som er vant med å kjøre på en vei hvor de helst ikke skal ta hensyn til veimerking, er en risiko med hensyn til trygghet», står det i videre i pressemeldingen.

– Jeg synes det er ufint å kalle dem sensasjonshungrige turister. Det er masse mennesker fra Norge og utlandet som fortsatt føler seg berørt av det som skjedde 22. juli, sier Knudsen.

Les: Ber om politihjelp etter flytting av Utøya-minnesmerke

– Ingen ønsket seg 22. juli

Knudsen mener det er opp til naboene å avgjøre om de vil flytte minnestedet, men han synes det er rart at de gjør det nå, tre år etter terrorangrepene.

– Vi ønsker oss et profesjonelt minnesmerke. Det er blitt utsatt blant annet på bakgrunn av velforeningens innspill. Nå håper jeg de er med på å ta ansvaret for å få på plass et nasjonalt minnesmerke fortest mulig.

– Forstår du at det er belastende for naboene?

– Det er ingen av oss som ønsker at det som skjedde 22. juli 2011, skulle skjedd. Jeg mener det er riktig at man gjennom et minnesmerke symboliserer det som skjedde, og at man har et sted hvor folk kan gå til.

– Jeg har ikke noe mening om hvor det bør ligge. Det som er viktig er at man raskt får på plass et nasjonalt minnested, sier Knudsen.