– Vi har ingenting å skjule

Arbeidstilsynet og politiet aksjonerte mandag morgen mot avfallsselskapet RenoNorden etter mistanke om sosial dumping og dårlige arbeidsforhold for enkelte ansatte.

Video Razzia mot søppeltømmere

Arbeidstilsynet aksjonerte blant annet mot RenoNordens avdelingskontor på Romsås.

– Arbeidstilsynet har fått flere tips om at enkelte ansatte har dårlige arbeidsforhold i RenoNorden, sier Morten Kjerstad Larsen avdelingsleder ved Arbeidstilsynet i Oslo.

Tipsene dreier seg om dårlige boforhold, ulovlig arbeidstid og for lav lønn ved avfallselskapet med hovedkontor på Sørum i Akershus.

Måtte undersøke

– Vi vurderte tipsene som så alvorlige at vi ønsket å gå inn og kontrollere forholdene ut fra en mistanke om sosial dumping, sier Kjerstad Larsen.

Arbeidstilsynet undersøker arbeidskontraktene til de ansatte og vurderer om kontraktene stemmer med virkeligheten.

Avviser påstandene

– Vi har ingenting å skjule. Det er ingen som får dårlig betalt. Det kan jeg garantere, sier rekrutteringsansvarlig ved RenoNorden, Jan Johansen til Dagbladet .

Renovasjonsbil fra RenoNorden
Foto: Ingvild Tandstad / NRK

Avisen omtaler flere av påstandene som skal ha kommet mot RenoNorden. Blant annet skal ansatte som har skadet seg på jobben, har mistet jobben.

Østeuropeere

Ved avdlingen på Romsås er det ifølge Johansen 36 ansatte, bare én av dem er norsk statsborger. De øvrige er blant annet fra Polen, Estland og Latvia.

– Vi er godt fornøyde med arbeidskraften og det er en relativt stabil arbeidstyrke, sier Johansen.

Han mener det alltid vil være noen som er misfornøyde med arbeidet, men avviser bestemt at firmaet har utnyttet noen.

For tidlig

– Er det brudd på Arbeidsmiljøloven så kommer vi til å gi pålegg om at feilene skal rettes opp, sier Kjerstad Larsen.

– Det kan også bli aktuelt å anmelde selskapet hvis forholdene er alvorlige, men det er for tidlig å konkludere noe om det ennå, avslutter han.