Raymond frykter for tiggerfremtiden

Tiggere kan bli jaget vekk fra offentlige plasser i Moss kommune. En av byens tiggere gruer seg til fremtiden.

Tigging er i fokus om dagen og i Moss komune kan tiggere i framtida bli jaget vekk fra offentlige plasser. I forslaget til nye politivedtekter vil politiet kunne bestemme hvor, når og hvordan det skal tigges. En av byens tiggere gruer seg for tiden som kommer.

Nei til tigging i Moss

I forslaget til nye politivedtekter kan politiet bestemme hvor, når og hvordan det skal tigges.

Med 11 års erfaring, er Raymond Christensen ekspert på tigging i Moss.
Før var det penger å hente her, nå er det dårlige tider.

– Før fikk jeg ganske bra med penger. Da kunne jeg få en tusenlapp om dagen. Men nå er det ikke folk her lenger. Nå kan man kanskje tjene en 50 kroner.

– La dem som trenger penger være i fred

Selv med ekstrainntekt fra gatesalg av magasiner er han fremdeles aktiv i tiggebransjen.

– Jeg er ganske sprek til å være 57 år, smiler han.

Nå frykter han årene som kommer. For i forslaget til nye politivedtekter går man inn for å registrere og kontrollere hvem, når og hvordan det tigges.

– Det blir ikke mange stedene igjen vi kan stå. Politiet i Moss har aldri vært på meg tidligere. De har kjørt forbi og aldri plaget meg. Men det kan jo skje nå, sier han.

Og verre blir det for dem som har det verst i dag, mener Christensen. De nye politivedtektene vil kunne begrense tigging foran forretninger og banker.

– Jeg synes ikke det er riktig i det hele tatt. Jeg synes at man burde la folk som trenger penger få være i fred. Rumenerne eier ingen ting og de trenger penger å leve av. Det vet jeg, for jeg kjenner flere som ikke eier nåla i veggen. De bor i søppel, sier han.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tigger, Raymond Christensen

Raymond Christensen tror at han kommer til å klare seg selv, men har frykter for fremtiden til vennene sine.

Foto: Magnus Brenna-Lund/NRK

Forslaget er sendt på høring

Tage Pettersen

Ordfører i Moss, Tage Pettersen (H), er positiv til forslaget om registreringsplikt for tiggere.

Foto: Torgeir Haugaard

Utkastet til de nye politivedtektene ble behandlet i formannskapet i Moss i dag. Ordfører i Moss, Tage Pettersen (H), er positiv til forslaget.

– Jeg synes at det er et godt forslag.

Forslaget er lagt ut på offentlig høring frem til 1. august. Når høringsinnspillene har kommet på bordet skal politikerne formelt ta stilling til vedtektene.

– Vi vet at Fredrikstad kommune har praktisert dette med registreringsplikt i mange år, så vi er langt fra den første kommunen i Østfold som gjør dette, sier Pettersen.

Det er politiet selv som har spilt inn forslaget om å innføre registreringsplikt for folk som ønsker å samle inn penger i det offentlige rom.

Les også:

Kan bli forbudt ved minibanker

Ordenssjef ved Moss politistasjon, Ole Friestad, sier at vedtektene vil gi politiet nye verktøy for å håndtere tiggervirksomheten.

– Det vil være at politiet, avhengig av behov og omfang, har muligheten til å sette noen begrensninger for tid og sted for innsamlingen.

Hva slags type steder kan det være snakk om?

– I utgangspunktet er det snakk om steder hvor publikum opplever det som utrygt å bli iakttatt av dem som samler inn penger. For eksempel i områder rundt minibanker, nattsafer og andre steder hvor publikum kan føle det ubehagelig.

Ordføreren i Moss passer samtidig på å presisere at vedtektene ikke kun vil gjelde for tiggere. Det vil også bli registreringsplikt for blant annet lag og foreninger som ønsker å samle inn penger til gode formål.

– Dette gjelder alle som vil foreta innsamling av penger i det offentlige rom. Dette omhandler ikke bare de som sitter med koppen. Alle vil få en plikt til å gå til politiet og registrere seg. Politiet skal ikke si ja eller nei – de skal bare registrere disse slik at de vet hvem de er, hvor de er og med hvilket formål, sier Tage Pettersen.

Raymond Christensen

Tiggerne i Moss kan få forbud mot å tigge penger foran blant annet minibanker.

Foto: Odd Skjerdal/NRK