Hopp til innhold

Riksvei 7 og Bergensbanen stengt etter jordras

Det har gått et stort jordras på riksvei 7 mellom Ørgenvika og Gulsvik. Veien er helt stengt og påvirker flere fjelloverganger mellom Øst- og Vestlandet.

Ras riksvei 7

Raset sperrer veien som er delvis utvasket og borte på en del av strekningen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Jordraset er mellom 40 og 60 meter bredt, og mannskaper fra politiet og veitrafikksentralen er på stedet. Politiet fikk melding om raset ca. klokka 0500.

Rasområdet i Flå

Folk fra Statens vegvesen og geoteknikere skal til rasstedet i dag for å vurdere hva som må gjøres på stedet.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Det er ingenting som tyder på at noen er tatt av raset, men vi har brukt et politihelikopter og gjennomsøkt området med varmekamera for sikkerhets skyld, sier operasjonsleder Ole Kristian Bekkedal ved Nordre Buskerud politidistrikt.

– Det er ingen bebyggelse på stedet, og det skal heller ikke ha vært noen vitner til raset, sier han.

jordras 2

Lange omkjøringsveier

Det er ingen omkjøringsveier i området, og de som skal til Hallingdal kan kjøre E16 til Fagernes, og deretter riksvei 51 over Golsfjellet. Det er også mulighet for å kjøre riksvei 40 gjennom Numedal helt opp til Geilo, eller ta av på Fylkesvei 214 til Nesbyen.

En mulighet er også å kjøre Fylkesvei 211 gjennom Sigdal. Alle disse omkjøringsveiene betyr lange omveier for dem som skal til Hallingdal eller over fjellet

Les også:

Stengningen påvirker både riksvei 7 over Hardangervidda, riksvei 52 Hemsedalsfjellet og riksvei 50 Hol-Aurland. Derfor er E16 over Filefjell og E134 over Haukeli de mest aktuelle alternativene.

Men nå opplyser Statens vegvesen at det pågår veiarbeid på E16 over Filefjell, og veien er lysregulert. Dette kan skape en del problemer og føre til lang ventetid.

Et alternativ er derfor å ta av fra E16 Leira ved Fagernes og kjøre over Golsfjellet og deretter ta RV 52 over Hemsedalsfjellet. Da kommer trafikken ut på E16 ved Borlaug i Lærdal, og unngår ventetid på Filefjell.

Bergensbanen er stengt

Ambulansepersonell venter på politihelikopteret.

Ambulansepersonell venter på politihelikopteret som skal søke gjennom rasområdet.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Bergensbanen er stengt mellom Gol og Hønefoss. Alternativ rute vil bli brukt. Buss mellom Flå og Ål settes opp, opplyser NSB. Reisende må beregne en del forsinkelser.

Raset har startet ovenfor jernbanelinjen og tatt med seg jord under jernbanelinjen.

Flere mannskaper fra Statens vegvesen og geoteknikere er ventet til stedet. De skal gjøre undersøkelser og vurdere hva som må gjøres.

Omfattende skader

Det er store skader på veien, og jernbanen. Veien er dekket av jord, leire og trær. Deler av veibanen er vasket ut og jernbaneskinnene henger i løse luften.

Vegvesenet og Jernbaneverket kan foreløpig ikke si noe sikkert om hvor lang tid det vil tø å åpne veien og jernbanen. Men det er store jordmasser og omfattende skader, så det er klart at det kommer til å ta lang tid.