Hopp til innhold

Rakkestad rammes av lav oljepris

Oljeprisen har gått kraftig ned de siste ukene. Det merkes i Rakkestad, der det er sendt ut permitteringsvarsel til ansatte i en bedrift som får oppdrag fra oljeindustrien.

Oljeplattform

250 er ansatt i bedrifter i Rakkestad som er rettet inn mot oljeindustrien.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Mens bileiere gleder seg over lavere bensinpriser enn på lenge må de som planlegger «sydenferie» konstatere at euroen har steget kraftig i pris. Alt har sammenheng med en lavere oljepris. I Rakkestad skaper situasjonen bekymring i næringslivet.

Rudskogen Næringspark i Rakkestad har flere bedrifter som er rettet inn mot oljeindustrien. Mjørud AS, Slåttland mekaniske industri, Offshore design og Noble Installasjon har til sammen omkring 250 ansatte. I tillegg er det flere bedrifter som samarbeider med dem.

I går fikk 22 ansatte i Mjørud AS permitteringsvarsel.

Daglig leder i Rakkestad Næringsråd Anja Aarsrud Guerrera sier det er på grunn av sviktende ordretilgang.

Bremser investeringene

– I og med at det er en kraftig brems på investeringene i oljeindustrien er det klart at det påvirker ordreinngang hos bedriftene våre, sier Anja Aarsrud Guerrera.

Permitteringene ved Mjørud AS gjelder for tre måneder, men kan trekkes tilbake raskere dersom markedet bedrer seg. Ifølge bedriftsledelsen har de merket i over ett år at bedriftene i oljebransjen ønsker å spare penger. I tillegg kom prisfallet på olje og det førte til en kraftig reduksjon i aktiviteten for Rakkestad-bedriften. Anja Aarsrud Guerrera håper på bedring for bransjen.

– Det er likevel vedlikeholdsarbeid som skal utføres. Vi håper at de permitteringene som kommer nå ikke blir langvarige. Vi håper å se at de blir kalt tilbake igjen, selv om det er relativt tungt for noen nå, er det ikke helt svart, mener Aarsrud Guerrera.

Håper det blir kortvarig

Ole E. Torp

Ole E. Torp er daglig leder ved Mjørud AS.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK

– Lav oljepris gjør at man venter med å sette ut bestillinger til man absolutt må, konstaterer daglig leder ved Mjørud AS, Ole E. Torp.

– Vet du noe om hvor langvarig det blir for de 22 som blir permittert?

– Vi håper at det blir så kort som mulig. I første omgang ser vi for oss tre måneder.

Tillitsvalgt Arne Rasch ved Mjørud AS forteller at noen tar det med godt mot. Andre synes det er veldig tungt.

– Det blir jo selvfølgelig mindre inntekt for dem som må gå permittert. Da kan det jo bli vanskelig for noen, sier Rasch.

Mjørud AS Rakkestad

Mjørud AS i Rakkestad har sendt ut permitteringsvarsel.

Foto: Shemsi Bunjaku / NRK