Rælingen kommune

Rælingen er en typisk pendlerkommune, der innbyggerne må ut av kommunen for å komme på jobb. Nå velger også ordføreren pendlerlivet.

Rælingen kirke
Foto: Sannum, Tore / SCANPIX

Kommunen med valgspråket "Trivselskommunen mellom Øyeren og Østmarka" har en høygaffel i kommunevåpenet, som skal illustrere de tre store elvene som renner ut nordligst i Øyeren, nemlig Nitelva, Leira og Glomma.

Hør reportasje: Sjelen til Rælingen kommune

Offisiell hjemmeside for Rælingen kommune

Politisk situasjon

Etter 12 år med høyreordfører og bredt borgelig samarbeid, slo Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti tilbake ved sist valg. Partiene har hatt rent flertall med 18 av 35 representanter.

Tidligere stortingsrepresentant og sjefredaktør i Romerikes blad Terje Granerud ble valgt til ordfører, mens Hanne Grimstad (SV) ble varaordfører.

Mot slutten av perioden fikk Granerud tilbud om sjefredaktørjobben i Eidsvoll Blad, og søkte permisjon for å jobbe deltid som redaktør.

Søknaden vakte rabalder blant opposisjonspolitikerne, som mente Graneruds permisjonssøknad var en hån mot befolkningen. Granerud trakk søknaden før den nådde kommunestyret. Granerud sa nei til renominasjon for å bli avismann på heltid i Eidsvoll.

Sosialistisk flertall i kommunestyret har betydd stopp i privatisering og konkurranse-utsettingspolitkken fra årene med borgelige styre.

Kommunen slet med dårlig økonomi og solgte unna E-verk, kommuneskogen og vann- og avløpsnettet. Rørsystemet er kjøpt tilbake i denne perioden.

Terje Granerud

Terje Granerud

Foto: NRK

 

Mellompartiene har dårlig fotfeste i Rælingen - og verken Senterpartiet eller Venstre er representert, mens KrF bare har en representant.

Bygdelista Rælingen i våre hjerter kan riktignok kanskje kalles et mellomparti. Bygdelista har tidligere deltatt i det borgerlige samarbeidsstyret.

Aktuelle saker

I siste periode er det bygget mange nye barnehager og skoler er renovert. Men kommunen låner for mye penger, mener opposisjonen.

Kommunen har fått kritikk for mangelfull spesialundervisning i skolene og for slett anbudspraksis.

Rælingen deler lensmann med nabokommunen Fet, og de borgelige partiene kjemper for å få mer synlig politi og lensmannkontor tilbake til Fjerdingby.

Pensjonistpartiets ene representant har samarbeidet med de to sosialistiske partiene.

Tidligere valgresultater Rælingen