Radiologene på Kongsberg slutter i protest

Radiologene ved røntgenavdelingen på Kongsberg sykehus orker ikke mer. De er slitne og overarbeidet, lei av å gå i ulovlige turnuser og lei av teknisk utstyr som bryter sammen. Nå slutter begge to i jobben.

Kongsberg sykehus

Radiologene Ingrid Svergja og Hanna Blom Breivik orker ikke lenger å jobb på Kongsberg sykehus. Nå sier de opp i protest.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Ingrid Svergja og Hanna Blom Breivik slutter 1. mai for å begynne ved en privat røntgenklinikk i Kongsberg.

Ingrid Svergja

Ingrid Svergja er en av radiologene ved Kongsberg sykehus som har fått nok. Nå slutter hun og kollegaen ved sykehuset og begynner i ny jobb.

Foto: Privat

Hverdagene er er meget hektiske, vi er konstant underbemannet og går til og med i ulovlige turnuser for å dekke opp vaktplanen som vi er pålagt av Vestre Viken. Dette er mye av grunnen til at jeg velger å bytte jobb, sier radiolog Ingrid Svergja til NRK.no.

Når radiologene Ingrid Svergja og Hanna Blom Breivik slutter, mister Kongsberg sykehus kjernekompetanse som kan bli bortimot umulig å erstatte. Det erkjenner klinikkdirektør Trude Steinsvik, som også beklager at sentrale fagpersoner slutter.

– Det synes vi er svært trist og uheldig, og det blir en svært vanskelig jobb å få rekruttert flere radiologer. Det er jo en kjent sak at det på landsbasis er vanskelig å få rekurettert dem, sier hun.

– Alle arbeider mye

Steinsvik sier at hun kan bekrefte at alle radiologer i Vestre Viken har høy arbeidsbelastning.

– Vi lyser nå ut stillinger for radiologer på sykehusene i Kongsberg, Ringerike, Drammen og Bærum. Når det gjelder utstyret er det i Vestre Viken det eldste i hele Helse Sør Øst, og det jobber vi veldig for å få til en planmessig utskiftning av, sier hun.

Knut Rønning

Daglig leder ved Helsehuset i Kongsberg, Knut Rønning har kapret begge radiologene ved Kongsberg sykehus.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Hanna Blom Breivik og Ingrid Svergja begynner begge ved det nyetablerte Helsehuset i Kongsberg, der nye røntgenapparater til millioner av kroner står på rekke og rad.

Skjøt gullfuglen

Knut Rønning er daglig leder ved Helsehuset i Kongsberg. Han skjøt gullfuglen da han etter tre utlysninger fikk tak i begge radiologene ved Kongsberg sykehus.

– Vi var veldig heldige som fikk tak i disse to, og vi er kjempeglade.

– Har du noen betenkeligheter ved å hente de to radiologene fra Kongsberg sykehus?

Vi tenkte godt gjennom dette da vi søkte, og har vært veldig tydelige på at ansettelsesprosessen skulle foregår på mest mulig profesjonell måte, sier han.

– Gikk på helsa løs

Ingrid Svergja sier arbeidet på radiologen ved Kongsberg sykehus har gått på helsa løs.

Man blir fryktelig sliten ved å ha det slik over lang tid, men nå gleder jeg meg til å ta fatt på den jobben som venter på meg her. Jeg gleder meg til å få drive med faget mitt som jeg er veldig opptatt av, og gleder meg til å hjelpe de pasientene som kommer hit, sier hun.

– Hva tenker du om konsekvensene for Kongsberg sykehus når begge dere nå slutter?

– Det har vært vårt store hodebry. Vi har forsøkt å melde ifra både til administrasjon og ledelse. Det er veldig vondt å sette både pasienter og kolleger i denne situasjonen, men vi orket rett og slett ikke mer, sier Svergja.

Flere nyheter fra Oslo og Viken