Hopp til innhold

Pulsen i taket med Bieber i rommet

Isis Winlund satt og ventet i Telenor Arena med puls på 73 slag i minuttet. Så kom Justin Bieber inn i samme rom..

Puls under Bieber-møte

Pulsen til Isis Winlund gikk rett til værs da hun fikk møte superstjernen Justin Bieber. Hun fikk også skoen til gitarist Dan Kanter.

Foto: Skjermdump/Privat

Over 66.000 unge Justin Bieber-fans er samlet i Telenor Arena under de tre konsertene med det canadiske ungpikeidolet.

En av dem var 14 år gamle Isis Winlund fra Fredrikstad. Hun har vært «Belieber» i flere år, og sikret seg billetter til alle de tre konsertene i Norge, sammen med venninnen Nathalie Søderberg Knudsen.

– Vi kjøpte billetter til de to første konsertene, også vant vi billettene til den tredje, sier de to i kor.

Møtte Bieber

Noen dager før Bieber kom til landet gikk Isis med på å ha på seg en pulsmåler i timene før, under og etter den første konserten, 16. april.

– Nå vet jo ikke jeg hvor høy puls som er normalt. Men den kommer helt sikkert til å være høy i dag, sa hun like før hun fikk på seg pulsmåleren.

Samme dag som testen skulle gjennomføres fikk de to jentene også beskjed om at de skulle få møte Bieber ansikt til ansikt.

Nathalie fikk natt til tirsdag fikk en e-post med beskjeden om at hun hadde vunnet to billetter til en såkalt «meet & greet» med artisten. Isis fikk den andre billetten, og fikk beskjeden av pappa ved frokostbordet.

– Han hadde fått en melding fra faren til Nathalie om at hun hadde vunnet meet & greet. Men han visste ikke helt hva det var for noe. Jeg spurte om han tullet, og jeg måtte dobbeltsjekke selv da han sa at det var sant. Det var helt sykt.

«Helt sykt» beskriver trolig også følelsene Isis satt igjen med da hun plutselig stod ansikt til ansikt med verdens største popstjerne for øyeblikket.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Isis Winlund

Isis Winlund (t.v.) var på konserten sammen med Nathalie Søderberg Knudsen og hennes lillesøster Madelen.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Fikk skoen til gitaristen

Kari Holte

Overlege på barneavdelingen ved Sykehuset Østfold, Kari Holte.

Foto: Sebastian Nordli/NRK
Isis Winlund

Isis fikk skoen til Biebers faste gitarist, Dan Kanter.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Mens ungjenta sitter og venter på drømmemøtet, stiger pulsen sakte, men sikkert oppover fra 73 slag i minuttet. Noen sekunder før Bieber åpner døren ligger den på mellom 90 og 100 slag.

Så, med ett går pulsen til Isis rett i taket. Bieber kommer inn og det slår nå 164 slag i minuttet.

– Det er en forholdsvis høy puls, men tatt i betraktning hvilken forventning hun sannsynligvis har hatt i forkant, og at dette er hennes store idol, så er dette rundt det jeg kunne forventet at det skulle ligge på, sier Kari Holte, overlege på barneavdelingen ved Sykehuset Østfold.

– Under ekstrem trening, der hun yter alt hun klarer, så kan hun kanskje få en puls på 205. Så dette ligger jo et sted mellom hvilepuls og makspuls, men da nærmere makspuls, legger hun til.

Isis og Bieber blir tatt bilde av sammen, og 14-åringen leverer et personlig brev til superstjernen. Pulsen roer seg ned igjen, mens også de andre med meet & greet-billetter får en del av kaka.

Men det er ikke helt ferdig for Isis. Etter noen minutter får pulsen hennes nok et stort hopp – fra 95 til 151 slag i minuttet. Jenta fra Fredrikstad møter Biebers faste gitarist Dan Kanter, og får en av skoene hans.

– Møtet med Justin gikk kjempebra! Vi fikk også møte Dan to ganger, og jeg fikk skoen hans. Det var litt stas. Jeg må ramme den inn og henge den opp et sted, sier hun.

Les også:

Bieber senkes – pulsen økes

Skoen blir pakket trygt ned sammen med andre Bieber-effekter og kursen settes mot sitteplassene inne i konsertlokalet.

Med omtrent én time til verdens kanskje mest kjente 19-åring skal senkes ned fra taket iført hvite klær og englevinger ligger pulsen på mellom 70 og 100.

Ventetiden går stille og rolig for seg fra sitteplassene, og pulsen holder seg et stabilt et lite stykke over hvilepuls.

Justin Bieber

Overlege Kari Holte tror at fansen som hadde ståplass oppnådde høyere puls enn Isis og de andre som hadde sitteplass.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

– Det ble en del venting, sier Isis.

– Jeg tror nok at de som står midt inne i klynga har enda høyere puls enn de som har sitteplasser. Det er nok en ren fysisk sak. De bruker nok kroppen mer aktivt, tror Kari Holte.

Men rundt klokken 21.00 begynner pulsen å øke igjen. En klokke starter å telle ned tiden til Bieber skal komme på scenen.

Ti minutter senere kommer det nok et hopp. Lyset i salen forsvinner, jentene hyler som aldri før, og samtidig som Bieber senkes ned på scenen til tonene av radiohiten «All Around the World», stiger pulsen til Isis til 144 slag i minuttet.

– Der svarer nok kroppen med et frislipp av adrenalin som gjør at hun får en høy puls. Man kan få en pulsstigning ved å være giret. Det kan være at en positiv og litt ekstaselignende situasjon gir økt puls, sier Holte.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Puls under Bieber

Man kan se at pulsen til Isis øker i takt med at tallene på klokken går nedover. Når pulsen er på det høyeste, 144, kommer Bieber på scenen.

Foto: Kim Erlandsen/Skjermdump / NRK

Never say Never fikk pulsen til å gå

Justin Bieber

Justin Bieber har trukket over 60.000 unge nordmenn til Telenor Arena de siste tre dagene.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Den neste timen ligger pulsen jevnt mellom 80 og 100, kun avbrutt av enkelte perioder med venting eller roligere sanger – der den er helt nede i 65–70 slag i minuttet.

Mot slutten av konserten kommer det imidlertid flere sanger og situasjoner som gjør større utslag på pulsen. Det gjelder først og fremst under sangene «Never Say Never» og ikke minst «One Less Lonely Girl», der kveldens utvalgte, 17 år gamle Lina Taha, fikk komme opp på scenen.

I akkurat disse minuttene er det muligens Taha som hadde den høyeste pulsen i Norge – og i hvert fall i Bærum.

– Det var helt fantastisk og utrolig. Det var som en drøm og jeg forsto ikke at det var jeg som ble valgt. Jeg var skikkelig nervøs og skalv hele tiden, sier hun til VG.

For Winlund sin del ligger pulsen på 130 i snitt – og med en topp på 141 slag i minuttet – i de rundt 10 minuttene de to nevnte sangene varer.

Så blir det nok en rolig periode, før Bieber avslutter konserten med sangene «Boyfriend» og «Baby» og nok en topp i pulsen.

Bieber takker alle for støtten, og går av scenen. Isis ligger på godt over hvilepuls i over et kvarter umiddelbart etter konserten. Det er mange følelser og opplevelser som skal fordøyes.

– Konserten var mye bedre enn jeg hadde forventet på forhånd, utbryter hun.

Les også:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Puls under Bieber-møte

Den høyeste toppen i pulsen til Isis kommer når hun møter idolet. Toppen litt til høyre for midten av grafen er når Bieber kommer på scenen, og den høyeste toppen til høyre er når canadieren kommer tilbake på scenen for å gjøre sangene «Boyfriend» og «Baby».

Foto: Skjermdump

Bieber sunt både fysisk og psykisk?

Ingunn Skre

Psykolog Ingrunn Skre mener det er fint at unge er avstandsforelska i popstjerner før de får sterke følelser for en person i nærmiljøet.

Foto: Universitetet i Tromsø

Psykolog Ingunn Skre har tidligere sagt til NRK.no at følelsene jentene opplever i forbindelse med Justin Bieber er sunt.

– De får oppleve masse gode følelser, og det er det vi kaller positiv affekt. Det er en del stoffer som løsner i kroppen som gjør at de føler at de svever litt over bakken og blir myke innvendig.

Hun får støtte av Kari Holte som sier at ungjentene trolig også rent fysisk nyter godt av Bieber-hysteriet.

– Hos en ellers frisk person vil jeg tro at dette inneholder en del positive emosjoner. Det er nok gode følelser knyttet til å møte en helt på denne måten, og det tror jeg er bare sunt. I en situasjon hvor man har sterke følelser får man en frigjøring av endorfiner og hormoner som virker positivt på kroppen, sier hun.

For Isis og Nathalie er det i alle fall lite trolig at følelsene for Justin Bieber kommer til å avta til fordel for andre jevnaldrende gutter med det første.

– Nei! Han er mye bedre. Han er penere, snillere, kulere. Han har mer talent. Han er perfekt. Man kan ikke få nok av Justin. Vi sitter også på forskjellige sider på hver konsert, så vi får sett Justin fra alle vinkler, smiler Isis.

Les også: