Publikumsrekord på Fredriksten

Festningen i Halden passerer i år 300 000 besøkende. Nå skal filmfremvisning på festningsmurene trekke enda flere besøkende.

Gjennom mange år har det vært en del "synsing" rundt besøkstallene ved norske turistattraksjoner, og kampen om å havne på en toppliste over Norges mest besøkte turistmål er stor.

I Halden tok man for flere år siden konsekvensen av dette, og der tok man i bruk elektronisk måling. Derfor er man sikre på at det i år blir ny rekord i antallet besøkende på Fredriksten festning.

- Vi har noen elektroniske målepunkter i festningen. I tillegg har vi arrangementer som operaen og allsang - som har verifiserte billettsalg.

Utover det er det enkelte aktiviteter utenfor festningsmurene, som det foreligger estimerte tall for, sier Magne Rannestad, daglig leder i Fredriksten festnings venner.

Han slår fast at i år klatrer Haldens severdighet nummer 1; Fredriksten festning, over 300 000 besøkende.

- I 2010 hadde vi 290 000 besøkende her oppe, og i år blir det definitivt flere enn 300 000, sier han til nrk.no.

Fredriksten festning, Halden

MER ENN 300 000. Turist- og aktivitetssesongen på Fredriksten festning er betydelig utvidet de siste ti årene. Det foregår 'alltid' noe på eller nær ved festningen i Halden.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Film på festningsmurene

Lørdag den 26. november presenteres en ny-skapning på Fredriksten, som Rannestad regner med vil bli møtte med stor interesse av nye og gamle besøkende.

- På murene til Østre kurtine og Øvre magasin vil det bli vist bilder og animasjoner med prosjektorer, forteller Magne Rannestad.

Han ser for seg at dette blir en spennende, ekstra attraksjon med lyd og lysshow, som mange vil komme for å se.

- På veggene på Indre festning vil besøkende kunne oppleve festningens historie med slavene - som bygde festningen, krig, daglig liv, fred og "den hvite dame" blant annet, sier Rannestad.

Han forteller at filmvisningen er et to-delt prosjekt, som involverer Halden-bedriften ODIN MEDIA og Fredrikstad-bedriften Netron as, som tar seg av innholdsdelen i prosjektet, mens YIT-Halden har den praktiske gjennomføringen av prosjektdelen.

Karl XIIs kranie

KARL XIIs DØD. Den svenske krigerkongen Karl XIIs død i 1718 er lokalhistorie i Halden, men et viktig kapittel i Europeisk historie.

Foto: Arkiv

Sesongen er ikke slutt

Selve tellingen av besøkende går fra 1. januar til 31. desember hvert år, og sesongen på Fredriksten festning er derfor langt i fra over.

Premieren for filmvisningen på murene, som skal være et permanent tilbud på festningen, er lagt til helgen da det årlige Julemarkedet går av stabelen.

- Julemarkedet skal i år gjennomføres lørdag 26. og søndag 27. november. Publikumspremieren blir lagt til denne lørdagen, forteller Rannestad.

I fjor var det rundt 5 000 besøkende på de to julemarkedsdagene.

Da kryr det av aktiviteter på indre og ytre festning med bueskyting, historieopplesning, baking av festningsbrød, musikk og teater, salg av allskens på markedsvis og mye mer.

- Vi tror det blir riktig mange folk her under markedsdagene også i år, og da kan vi plusse på enda noen tusen besøkende på årets besøksstatistikk, sier han.

Nissen på Fredriksten festning

POPULÆRT MARKED. De senere årene har 5 - 6 000 mennesker besøkt julemarkedene i festningen.

Foto: www.visithalden.com

Allsidig aktivitet

Magne Rannestad er opptatt av at Fredriksten festning skal være en kultur- og bruksarena med en stor bredde av aktiviteter.

Årlig strømmer tusener av bussturister fra inn- og utland til festningen, for å se det historiske kjente festningsanlegget på nært hold.

Blant annet besøkes festningen av mange svensker, som kommer for å se hvor krigerkongen Karl XII falt i 1718.

Det er små og store kultur- og idrettsarrangementer i festningsområdet, allsang-arrangement, festningsopera, utstillinger og masse annet.

Museene på festningen er godt besøkt, og det samme er området campingplass og spisestedene i og rett utenfor festningsmurene.

- Vi forsøker å være så imøtekommende som bare mulig, men vi ønsker også å markere at dette er et nasjonalt klenodium, som vi må ta godt vare på, sier han.

Operaen Aurora

STORE ARRANGEMENTER. Foruten Allsang på grensen er de store operaoppsetningene på Place d`Armes (bildet) arrangementer, som trekker mye folk til festningen og Halden.

Foto: www.aurora.no

Gammelt legat skaffer inntekter

Rannestad er både daglig leder i Fredriksten festnings venner og forretningsfører i Mansbachs stiftelse.

Mansbachs legat ble etablert av kommandant, generalmajor Johan Frederich von Mansbach i 1793, ved at han kjøpte gårdene Risum og Kongens andel av Knardal.

Stiftelsen eier områder som leies ut og gir inntekter.

- Av disse midlene kan vi sørge for å holde områder på festningens ytterområder vedlike, forteller Rannestad til nrk.no.

Staten har de senere årene bevilget flere ti-talls millioner kroner til oppussing av Fredriksten festning, og det har over flere år pågått en betydelig ansiktsløftning, som fortsatt er i gang.

Halden med Fredriksten festning

NUMMER 1. Ingen tvil om at Fredriksten festning, med sin fantastiske beliggenhet høyt hevet over Halden sentrum, er den absolutt største turistattraksjonen i grensebyen.

Foto: Rainer Prang / NRK