Hopp til innhold

– Få opp julelysene nå!

– Gi blaffen og finn frem hvert eneste lys du har, for i år trenger vi dem virkelig, sier psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes.

Julelys på busk ute

– Hvis alle tenner julelysene nå, viser vi at vi venter på koronafrie tider, sier forsker og psykolog.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Aldri i livet! Julelysene skal ikke opp før 1. advent, mener noen.

Kall det vinterlys og få opp alt du har, sier andre.

Julelys

I kjøkkenvinduet hos forsker og psykolog, Ragnhild Bang Nes henger julelyset alltid klart til tenning.

Foto: Ragnhild Bang Nes / Privat

Ja, når er det egentlig innafor å starte julepyntingen, og er det såpass unntakstilstand i år at «reglene» ikke gjelder?

For noen er det, med eller uten korona i luften, fullstendig uaktuelt å ta frem så mye som en ørliten stjerne før adventstiden er i gang. Andre har julelysene hengende oppe året rundt.

Ragnhild Bang nes, psykolog og lykkeforsker

– Slå på julelysene nå, oppfordrer psykolog og lykkeforsker Ragnhild Bang Nes

Foto: Privat / OLKA FALBA

Ragnhild Bang Nes hører til i siste kategori. Hun er psykolog og lykkeforsker ved Folkehelseinstituttet, og i kjøkkenvinduet hennes befinner det seg alltid et slags lysende julenøste som slås på så fort høstmørket kommer snikende.

– Vi trenger lys! Det virker positivt på oss og er en enkel måte å skape hverdagsglede på. Hvis alle henger opp julelysene nå, viser vi at vi venter på den koronafrie tiden, sier forskeren.

Pynt når du vil, ikke hør på hva alle andre mener Spesielt i disse tider er det viktig å gjøre det som er rett for DEG. Er det lys og julestemning som skal til for å skape litt varme og glede; KJØR PÅ

P1-lytter

Gi blaffen

Hva da med dem som rynker på nesen og synes vi nærmest tar drepen på julen ved å lyse opp busker og trær, vinduer og verandaer allerede i november?

Juleyshandling

Ellisif Hasle Haugen skal henge opp julelysene tidligere enn vanlig.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

– Gi blaffen i dem, er den klare meldingen fra lykkeforskeren.

Akkurat det virker det som om veldig mange også gjør. For koronapandemien har ført til mer usosiale liv for de fleste av oss, og da ser det ut til at behovet for dempe mørket på alle plan har økt.

– Man får ikke vært sammen med alle man har lyst til, så da må man lyse opp hverdagen litt, sier Ellisif Hasle Haugen med armene fulle av nyinnkjøpte julelys som skal opp ekstra tidlig.

1.søndag i advent! Da kan man henge opp julestjerne og litt lys og adventspynt. 23.desember pyntes det til selve jula.

P1-lytter

Samme melding kommer fra Julie Andresen. Vanligvis lar hun ikke busker og trær skinne før i desember, men i år er det annerledes.

Julelyshandling

Hos Julie Andresen blir det «full pakke» med lys i hagen.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

– Alle naboene har begynt og det er veldig mørkt ute, så jeg må bare følge med. Inne gjør jeg ikke noe, men ute er det full pakke.

Hygge = skandinavisk lykkefølelse

– Jeg tror lys setter oss i veldig god stemning og det trenger vi nå som vi ikke kan samles som før, sier lykkeforsker Ragnhild Bang Nes.

Julelys

Skandinavisk lykke handler mye om lys, mener psykolog og lykkeforsker Bang Nes.

Foto: Kjell Lynne, Gran

Hun mener det å tenne lys er et godt hyggeknep som gir oss et pauserom fra en stressende hverdag og minner oss om at det er andre rundt oss, at vi står sammen og er et fellesskap.

Selv sverger hun til å tenne lys, levende eller elektriske, året rundt, og sier det er viktig å tilrettelegge for å lage hygge med enkle grep.

For nettopp det å skape hygge gir skandinaver lykkefølelse i henhold til forskeren. Derfor kan det være godt for oss å forlenge juletiden ved å lyse opp både inne og ute allerede nå.

Tipset hennes er derfor: Få opp lysene i vinduer og trær!

Nå bestemte jeg meg for å kjøre full advent til helgen. Takker!Her skal det hælen fløtte meg skinne og glitre, og tindre i aua!

P1-lytter