Flere sliter i førjulstiden – småbarnsmoren «Mathilde» går til psykolog

Flere småbarnsforeldre sliter med å takle livet i førjulstiden. Psykolog ber foreldre bruke tid på barna.

Julefeiring

HEKTISK: Flere foreldre har full kalender etter gjenåpningen. Personene på bildet er modellklarert fra NTB Scanpix og har ingen kobling til personene som er intervjuet i denne saken.

Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

– Det største stresset er alle forventningene fra folk rundt, sier «Mathilde».

Hun ønsker å være anonym, fordi hun syns det er vanskelig å være åpen om et tungt tema.

– Det går liksom i ett hele tiden.

Hun har som mange andre nordmenn en hektisk hverdag. Med små barn i huset og en samboer i full jobb, går det meste på automatikk.

Da oppstår det også en del konflikter hjemme.

– Overgangen etter gjenåpningen av samfunnet har vært brutal. Jeg skulle ønske det gikk litt mykere for seg.

Nå venter en førjulstid med flere julebord, arrangementer og familieselskap.

– Vi er rollemodeller, jo mer vi surrer med ting, jo mer påvirker det barna. Vi må være mer bevisste som voksne på hvilke signaler vi gir dem, sier «Mathilde».

Tidligere i høst møtte hun nærmest veggen. Nå går hun til psykolog i håp om å få hjelp.

– Jeg vil bli flinkere til å si nei. Håpet er å kunne dra på hytta en helg uten dårlig samvittighet.

NRK forklarer

Psykologens tips: Slik sikrer du en konfliktfri jul

Planlegg førjulstiden godt. 

Sett grenser og takk pent nei dersom stress og underskudd oppstår over tid, og det går ut over parforholdet og barna hjemme. 

Har du yngre barn sørg for å ha en dag fri for avtaler i helgene. En rolig tur ut i naturen er godt for alle. 

Har du eldre barn, snakk med dem om at førjulstid også kan bli stressende, og hjelp dem med å velge hva de vil bli med på og hva de kan velge bort av sammenkomster. 

Snakk sammen som par. Hvis dere er uenige om hvem som delta på hva, forsøk å se den andres behov og sørg for at begge parter kan få passe mengde påfyll utenfor jobb og hjem. 

For de som har mulighet til det, be om hjelp hvis stressfaktorene blir for mange og om konfliktnivået er høyt. Stress i familielivet er noe alle familier kjenner på i perioder.

Hjelpen kan være å snakke med en god venn eller et familiemedlem, få barnepass hjemme eller ved å søke profesjonell hjelp i form av samtaleterapi. 

Dersom konflikten er mer gjennomgående i parforholdet ut over en krise som kan oppstå i julebordsesongen, kan profesjonell hjelp bidra til at en kommer i kontakt med behovene gjennom å jobbe med vanskelige og fastlåste følelser. 

Det er først når en kjenner sine behov en kan forstå årsakene til at en føler som en gjør, og igjen gjøre noe med problemet. 

Ber foreldre ta grep for barnas skyld

Ved Senter for Stress og Traumepsykologi merker de pågangen etter lang tid med pandemi og mindre sosialisering.

Caroline Verdich

Psykolog Caroline Verdich mener gjenåpningen av samfunnet har gitt en større overgang for barnefamilier.

Foto: Senter for Stress og Traumepsykologi

– Det har vært et stort underskudd hos mange siden pandemiens start. Det fører til at mange foreldre har behov for å være ekstra sosiale, sier psykolog Caroline Verdich.

Hun ber foreldre tenke på barna under førjulsrushet.

– Foreldre har kanskje flere julebord de skal i, på kort tid. De er mer borte fra barna sine enn ellers i året og mer slitne dagen derpå.

Hun råder foreldre til å tenke seg om en ekstra gang før de forlater barna til fordel for julebord og stort alkoholinntak.

– Dette kan føre til at grensene ved å delta på julebord eller å drikke mer alkohol, og å komme senere hjem, kan bli skjøvet på, sier Verdich.

– Det er ofte mye gratis

«Oliver» har regnet seg frem til at han er invitert til totalt åtte arrangementer, vennemiddager, julebord og sammenkomster med gutta fra slutten av november og frem til jul.

Han har så langt valgt å droppe to av dem.

barn som leker

Psykolog Caroline Verdich råder foreldre til å tenke seg en ekstra gang om før de forlater barna til fordel for julebord og stort alkoholinntak.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Jeg kjenner mange som drar på mellom seks og ti arrangementer bare i jula. Mine foreldres generasjon hadde det ikke sånn. Det må ha skjedd noe med oss de siste årene, sier «Oliver».

Mannen i 40-årene fra Østlandet, som også har tatt kontakt med psykolog, sier det er fristende å si «ja» til alt.

Også all alkoholen som man har tilgang til på disse arrangementene.

– Hvor mye av valgene du tar er preget av «det beste for dine tre barn»?

– Man er kanskje bevisst på det, men det blir likevel en del drikking og man kommer hjem en time senere enn normalt. Det er jo gøy å drikke.