Hopp til innhold

Psykisk syke blir møtt med politi

Stadig oftere må Oslo-politiet ut på oppdrag for å frakte psykiatriske pasienter. Politiet skal egentlig ta seg av færre slike saker, men istede øker oppdragene.

Depresjon og angst
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

 

Roger Andresen

Visepolitimester Roger Andresen

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Dette er veldig vanskelige oppdrag. Mange er vanskelig håndterbare. Vi satser på at disse oppdragene skal reduseres og ikke at de øker, sier visepolitimester Roger Andresen. 

Mer enn sju ganger i døgnet må politiet rykke ut for å hente pyskiatriske pasienter i Oslo.

For pasienter og pårørende er det en stor påkjenning å bli møtt med uniformert politi og for politiet er dette heller ikke en ønskelig situasjon.

- Går utover andre oppdrag

Sosial- og helsedirektoratet vil helst at sivilt polit tar disse oppdragene, men det er ifølge Andresen umulig å gjennomføre.

- Det makter vi ikke. Vi er nødt til å ta den som er nærmest i akuttsituasjoner, sier Andresen.

Når fortvilte pårørende ringer til politiet for å få hjelp til å ta seg av et menneske som har blitt psykisk syk, har ikke politiet kompetanse til å ta seg av dem.

Ofte opplever de også å ikke ha noe sted å levere fra seg pasienten fordi det rett og slett ikke fins nok behandlingsplasser.

- Noe av problemet er at vi ofte blir sittende veldig lenge med pasienten, og da går det raskt utover andre oppgaver i byen, sier Andresen.

- Politiet skremmer pasientene

Hos Rådet for psykisk helse mener de at fagfolk må ta seg av disse oppdragene, og etterlyser gjerne en såkalt PSykebil som de har god erfaring med i Bergen.

- Jeg tror de fleste pasienter vil oppleve det som veldig skremmende å bli møtt av politi, når man faktisk er alvorlig syk, sier Anne-Grethe Skjerve som er fagsjef i Rådet for psykisk helse.

- Sykebiler er en god ide. Det burde iallefall være slik at fagfolk møter syke mennesker, ikke politiet, sier Skjerve.