Hopp til innhold

Psykiater: – Prat om skrekk-klovnene

Mange barn er redde for å gå alene til skolen i frykt for å møte på en klovn. Spesialist i barnepsykiatri oppfordrer foreldre til å snakke med barna om skrekk-klovnene.

Killer clown

Illustrasjonsfoto: Skremmende klovner har dukket opp flere steder i Norge den siste tida.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Fenomenet med klovner som skremmer folk har blitt en gjenganger i sosiale medier. Klovnene har herjet i USA i høst, og nå er altså fenomenet kommet til Norge.

– Redd for å gå til skolen

Henriette Sandven

Spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, Henriette Sandven, mener det er lurt om foreldre tar en prat om klovnene som går inn for å skremme folk.

Foto: Ketil Strebel

Den siste uken har de skumle klovnene dukket opp i blant annet Fredrikstad, Sandefjord, Lillesand, Bodø, Romerike, Nesset og Moss.

Rektor ved Verket skole i Moss, sier til Moss Avis at elever ved skolen er redde for klovnene.

– Jeg har snakket med elever på fjerde trinn som er redde for å gå hjem, det begrunnes med frykt for å møte en klovn, sier han.

– En frykt alle kan kjenne på

Spesialist i barne- og ungdomspsykiatri, Henriette Sandven, sier at frykten for klovner kan sette spor.

– For de aller fleste vil ikke dette gi varige skader. Men for små barn, eller sårbare voksne, kan det sette spor, sier hun.

– Slik som vi lever nå, er verden blitt så liten. Jeg tror det er veldig få som kommer til å møte en skummel klovn, men frykten og hva det gjør med oss, er noe alle kan kjenne på.

Sandven mener skumle ting lett kan bli større enn det er.

– Det er dessverre slik at ting lett blåses opp. Den lille fjøra blir til den store høna. Mine barn var for eksempel sikre på at klovnene gikk rundt og drepte folk, for det hadde de hørt, sier hun.

Hva skal man si til barna?

– Jeg er opptatt av å gi mye informasjon og fremstå rolig. Det er viktig å motvirke opphauselsen ved å ufarliggjøre og berolige.

Les også:

– Ufarliggjør

Sandven sier det er lurt å forklare fenomenet for barna, hvorfor det snakkes så mye om det og hvordan barna skal forholde seg dersom de møter en klovn.

– Selv om risikoen for å møte en slik klovn ikke er så stor, er det viktig å gi dem verktøyene. Da vet de hva de skal gjøre hvis noe slikt skjer, sier hun.

Hun sier at én idé er å ufarliggjøre klovnene.

– Hjemme hos oss har vi snakket om at klovnene er skumle, men vi har prøvd å omformulere det til at klovnene er jo egentlig litt dumme. Sånn at det blir mer en spøk, sier hun.

Sandven tror de skumle klovnene forsvinner jo mer det snakkes om.

– Jo mer vi snakker om det, jo flere er klar over fenomenet. Da vil det gå fortere over, fordi de som er ute etter å skremme og spøke ikke vil få den effekten de ønsker.