PST etterforsker funnet av bombelignende gjenstand i Oslo

PST har overtatt etterforskningen av funnet av en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo i går kveld. Politiet sperret av et større område etter funnet, og pågrep i går kveld en mann. Han er nå siktet.

Et stort område ble sperret av på Grønland etter funn av en bombelignende gjenstand.

USKADELIGGJØRE: Bombegruppa forsøkte ved 00.30-tiden å uskadeliggjøre den bombelignende gjenstanden på Grønland i Oslo. (Foto: Stig Jaarvik)

– Nå er det helt tidlig i etterforskningen, men jeg kan bekrefte at PST har overtatt etterforskingen av hendelsen i går kveld, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til NRK søndag morgen.

– Det var ulike omstendigheter som gjorde det naturlig at PST overtok saken, sier Bernsen. Han ønsker ikke å kommentere omstendighetene ytterligere.

VG melder søndag at mannen er siktet i saken og kjent for PST fra før. Han skal blant annet ha uttrykket sympatier mot terrororganisasjonen IS, ifølge avisa.

Mannens forsvarer, Aase Karine Sigmond, bekrefter overfor NRK at han er siktet, men vil ikke si hva han er siktet for. Hun vil heller ikke fortelle hva han har forklart i avhør.

– Vi var i avhør i dag tidlig. PST avhørte ham i arresten på politihuset, sier Sigmond til NRK.

Høyt smell

Ved 00.30-tiden natt til søndag kunne man høre et høyt smell innenfor politiets sperringer.

– Smellet var bombegruppa sitt apparat som var fremme og gjorde et forsøke på å uskadeliggjøre gjenstanden. Så tar det noe tid før de kan gå frem på nytt for å se hvilken effekt dette har hatt, sier innsatsleder Svein Arild Jørundland.

Kort tid etterpå bekreftet politiet at de hadde uskadeliggjort bombegjenstanden som ble funnet.

Var det eksplosiver i gjenstanden?

– Det er vanskelig å svare på nå, men smellet var høyere enn det apparatet som bombegruppa brukte, så det tyder på at det har vært noe som har gått i lufta, sier Jørundland.

Fattet mistanke for mann

Ved 22.30-tiden lørdag kveld meldte politiet at de hadde funnet en bombelignende gjenstand på Grønland i Oslo, og at de derfor hadde sperret av et større område.

Politiet opplyste til NRK at en mann er pågrepet og tatt inn til avhør. Mannen har status som mistenkt.

– Det var en politipatrulje som kom over en mann de fattet interesse for. I forbindelse med ham, fant de en eske med innhold som politiet mener er mistenkelig, sa Jørundland tidligere lørdag kveld.

Er det en bombe?

– Det kan jeg ikke svare på, men det er en gjenstand som er om lag 30 x 30 centimeter – det vil si at det ikke er stort skadepotensial på den, men den er av en sånn karakter at vi ønsker at bombegruppen skal undersøke den.

Politiets bombegruppe på plass på Grønland i Oslo

BOMBEGRUPPEN: Politiets bombegruppe er på plass på Grønland og skal undersøke gjenstanden.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Sperret av større område

Ifølge innsatslederen ankom bombegruppen stedet ved 23-tiden lørdag kveld.

– Vi har sperret av Grøndlandsleiret fra Christian Kroghs gate og bort til Grønland torg, sier Jørundland.

Klokken 23.40 utvidet politiet det avsperrede området og påla pressen å trekke seg lenger unna.

– Av sikkerhetsmessige grunner må dere trekke bort, sa politiet på stedet.

Bevæpnet politi og brannvesen på plass på Grønland etter funn av en bombelignende gjenstand

SPERRET AV: Bevæpnet politi og brannvesen er til stede på Grønland etter funn av en bombelignende gjenstand, og politiet har sperret av et større område.

Foto: Tormod Strand / NRK

Innsatslederen: Er på alerten

Ifølge innsatslederen utgjør gjenstanden ikke noen fare for Oslos befolkning nå.

– Jeg vil si det er trygt for Oslos befolkning. Det er ikke farlig å være her på Grønland nå, vi har satt nødvendig sperring, som gjør at det er trygt å være her, sa Jørundland til NRK lørdag kveld.

Er det på grunn av det som skjedde i Sverige på fredag at dere er så på alerten?

– Politiet har tatt innover seg den verden vi lever i, og politiet i Oslo er på alerten hele tiden, sier innsatslederen.

Pubeier: – Politiet sa det var eksplosjonsfare

Eivind Flognfeldt eier Bobs pub på Grønland og forteller at personalet som var på jobb der i kveld, ble bedt om å evakuere puben.

– En politimann kom inn og sa at det var eksplosjonsfare, og at de måtte tømme puben for gjester og stenge, sier Flognfeldt til NRK.

Ifølge ham gikk evakueringen rolig for seg.

– Alle er vel litt ekstra på tå hev nå med tanke på det som skjedde i Sverige fredag, så jeg synes det er greit at vi er på den sikre siden, sier han.