Innsamlingsleder pågrepet for terrorstøtte

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet lederen for en gruppe som samler inn penger til Syria og muslimer i Myanmar. Etter det NRK.no erfarer frykter norske myndigheter at deler av pengene skal ha gått til å finansiere Al Qaida.

PST Martin Bernsen/Syria

PST SLO TIL: Lederen for en innsamlingsgruppe i Oslo er siktet for å ha gitt penger gruppen sa de samlet inn til Syria til terrorformål. Informasjonssjef i PST, Martin Bernsen, bekrefter at en person ble pågrepet og siktet fredag.

Foto: STRINGER / PSt/Reuters

Det var TV2.no som første meldte om denne saken lørdag formiddag, men NRK.no har fått bekreftet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjennomførte en razzia fredag.

Lederen for gruppen som blant annet samler inn penger til kvinner og barn i Syria ble pågrepet og avhørt av PST fredag, men sluppet løs samme dag.

– PST gjennomførte en aksjon fredag på en adresse i Oslo. En person ble pågrepet, men ble senere løslatt, men siktelsen av personen er opprettholdt, sier informasjonssjef i PST Martin Bernsen til NRK.no.

Terrorparagraf

NRK.no har fått bekreftet fra politikilder at lederen for organisasjonen, en mann i 30-årene, er siktet etter straffelovens paragraf 147 d som sier:

«Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler».

NRK.no er også kjent med at norske myndigheter frykter for at deler av pengene som organisasjonen har samlet inn skal ha gått til å finansiere Al Qaida i Syria. NRK.no får også opplyst at den siktede lederen skal ha hjulpet med å rekruttere folk til å utkjempe kamper under den pågående borgerkrigen i Syria.

NRK.no tok kontakt med lederen av organisasjonen, men han ønsket ikke å si mye om saken.

– Pågripelse, ja, det kjenner ikke jeg til, sa han før han la på røret.

Nekter for terrorsamarbeid

Etter dette svarte han ikke på henvendelser fra NRK.no, men en talsperson for organisasjonen, som ønsker å være anonym, kontaktet først NRK.no per telefon og besvarte så noen spørsmål på mail.

– Vi har fått opplyst av politiet at det er konkret mistanke om at penger dere har samlet inn skal ha gått til å finansiere Al Qaida i Syria. Kan dere kommentere dette?

«At vi skal ha noen som helst forbindelse med Al Qaida er totalt usant, og ren løgn! Det faller på sin egen urimelige logikk at man står med organisasjonsnummer, bankkonto, Facebook-side, vest og ID-kort og bøsse midt på Oslos gater med fullt navn og adresse og samler inn midler til terror», var svaret NRK.no fikk.

I mailsvarene skriver også talspersonen at de sender pengene til Tyrkia og det syriske grenseområdet for å finansiere utlevering av humanitær hjelp. I en normal måned samler de inn i underkant av 100.000 kroner, noe organisasjonen har holdt på med siden i oktober i fjor. I muslimenes hellige måned Ramadan samlet organisasjonen inn rundt 300.000 kroner, oppgir talsmannen.

Pengene er blitt brukt til innkjøp av tepper, klær, mat, vann, olje, vanntanker, strømaggregat og vannavstøtende telt, opplyser talsmannen.

Han skriver også i mailen at ingen i deres organisasjon står bak hjelp med å sende personer fra Norge til å utkjempe kamper i Syria.

Ikke registerført

Organisasjonen er ikke meldt inn i det statlige Innsamlingsregisteret. Innsamlingskontrollen er registerfører for Innsamlingsregisteret, en frivillig registreringsordning for innsamlinger av penger og gaver som er rettet mot offentligheten til inntekt for samfunnsnyttige formål.

Formålet med Innsamlingsregisteret er at dette skal bidra til økt åpenhet om gjennomføring av, og pengeforvaltning ved, pengeinnsamlinger

– Hvorfor er dere ikke meldt inn i det statlige innsamlingsregisteret?

Det er ikke et statlig organ, men en privat stiftelse. De ønsker 5000 kroner i innmelding og andel av alle innsamlede midler, noe vi ikke ønsker å prioritere så lenge det ikke er lovpålagt å være medlem der. Over halvparten av norske organisasjoner er ikke medlem der, hvorfor skal vi? skriver talsmannen i mailen til NRK.no.

– Må slå hardt til

Oslo-ordfører Fabian Stang

GLAD: Oslo-ordfører Fabian Stang mener det er bra at PST er våken og mener samtidig at politiet må slå hardt til mot folk som driver terrorvirksomhet.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Lederen for innsamlingsorganisasjonen har tidligere også vært en fremtredende person i en ungdomsstiftelse som har blitt profilert både i NRK og andre medier. Stiftelsen er i dag avviklet. Oslo-ordfører Fabian Stang mener norske myndigheter må ta personer som driver med terrorvirksomhet.

– Jeg er glad for at PST er på banen. Jeg er tilhenger av absolutt nulltoleranse mot personer som begår slike ugjerninger uavhengig av hudfarge og religion. Politiet må slå hardt ned på slike handlinger, sier Stang til NRK.no.

Han er ikke overrasket over at den nå terrorsiktede personen tidligere har vært en profil for en ungdomsorganisasjon.

– Vi må være forberedt på at alle vi ser opp til kan skuffe oss. Vi skal alltid være på vakt mot at ugjerninger begås, men samtidig må vi ikke stigmatisere en hel gruppe mennesker selv om en person er siktet for et forhold, sier han.

Ordføreren ønsker et flerkulturelt Oslo velkommen, men kommer likevel med en advarende pekefinger.

– Jeg er utrolig glad for det fantastiske mangfoldet vi har i Oslo, men det er også viktig at integreringen fungerer bra. Det er naivt å tro at ingen av dem som kommer til Norge sympatiserer med grupperinger det norske demokratiet ikke er tilhengere av, avslutter Stang.

Advarte mot å gi penger

Innslamlingsgruppen skriver på Facebook at politiet beslagla 300.000 kroner i aksjonen. De betegner aksjonen som dramatisk, og skriver at politiet hadde bevæpnet seg.

– Dette medlemmet var i vår bank for å ta ut alle pengene vi har mottatt og samlet i ramadan. Vi skulle veksle disse, og sende dem tidlig i neste uke til de syriske flyktningene, hevder gruppen.

Innsamlingskontrollen advarte i sommer folk mot å gi penger til dem.