Protesterte mot for lite mat

Asylsøkere sier de får for lite mat. Mottaket vurderer å øke fra tre til fire måltider.

Like før klokka 18:30 ankom demonstrantene Sarpsborg Politistasjon. Da hadde de gått i nesten to timer fra Kolstad til Sarpsborg sentrum.

– Vi får for lite mat, vi går sultne

Ifølge NRKs reporter på stedet så var det en rolig demonstrasjon. De ville ha kontakt med politiet, men ingen kom ut for å møte dem.

– De sier forholdene på mottaket er vanskelige, og forteller at de får for lite mat. Maten er ikke spesielt variert, forklarer de, men det tåler de. Men de sier de er sultne, ifølge reporter Marianne Løkkevik Ekeberg som snakket med demonstrantene lørdag kveld.

Videre forteller demonstrantene at de ikke har mulighet til å kommunisere med omverdenen, da det ikke er ikke internett på mottaket. I tillegg forteller de at folk som er syke, ikke har fått kontakt med lege før det har vært helt akutt, forteller demonstrantene til NRKs reporter.

– Skal vurdere å øke med ett måltid til om dagen

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med lederen på mottaket, men til Sarpsborg Arbeiderblad sier mottaksleder Skjalg Sundby at de får tre måltider om dagen , og at det er standardmengder fra et cateringselskap.

Til avisa sier Sundby at beboerne får de mengdene de trenger, men hvis de mener de får for lite, så skal mottakslederen ta et møte med leverandøren på dette.

Tom Gunnar Børresen er medeier i selskapet VAM AS, som driver mottaket. Han bekrefter at noen av dem som bor der har protestert blant annet mot ventetida.

– Når det gjelder mat bør vi vurdere om vi skal gå opp til fire måltider om dagen. Og det med internett må jeg bare beklage. Det har tatt lenger tid enn vi trodde, sier Tom Gunnar Børresen til NRK, og legger til at de vil ta en gjennomgang på om det er noe som kan gjøres for å gjøre foholdene bedre.

Stiller seg undrende til at de protesterer

Da NRK snakket med han lørdag ettermiddag hadde han fått beskjed om at det var en demonstrasjon.

– Jeg er orientert om at det er en demonstrasjon, men jeg stiller meg undrende til at de demonstrerer. Når de kommer til Norge og får et tilbud av myndighetene, og likevel ikke er fornøyde, så synes jeg det er rart, med tanke på hva de kommer fra, sier Børresen.

Tom Gunnar Børresen i Vam AS

Tom Gunnar Børresen i Vam AS sier han vet at det er misnøye, og sier asylsøkerne har rett til protestere.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

Børresen sier han likevel har forståelse for at det er en vanskelig situasjon å måtte vente lenge på å komme til et ordinært mottak. Mottaket åpna 6. oktober og de som bor der nå, har bodd der siden starten.

– De fikk jo beskjed om at de bare skulle bo der i noen dager. Men slik det er nå så er mottaksapparatet stengt i hele landet, så det er en låst situasjon, sier Børresen, som også peker på at ingen av dem som bor på mottaket har mottatt noen lommepenger ennå, fordi de omtrent tretti kronene de skal motta per dag ikke starter opp før man kommer i et ordinært mottak.

Lang ventetid

Pappesker utenfor gamle Kolstad Sykehjem

Gamle Kolstad sykehjem i Sarpsborg ble tatt i bruk som akuttmottak for asylsøkere 6. oktober 2015

Foto: Victoria Ose / NRK

Tidligere lørdag ettermiddag fikk politiet melding om at en gruppe på 40-50 asylsøkere protesterte mot forholdene på Kolstad Akuttmottak i Sarpsborg.

De protesterte mot at de har vært på akuttmottaket i én måned, til tross for at oppholdet der skulle begrenses til 5-8 dager.

Misnøye på mottaket

Ifølge operasjonsleder Jon Erik Nygård i Østfold Politidistrikt har politiet hatt en patrulje på mottaket lørdag ettermiddag. De fikk senere melding om at det skulle være snakk om en gruppe på 40-50 mennesker som var på vei mot sentrum. Operasjonsslederen sier de vet at det har vært noe misnøye på mottaket.