Hopp til innhold

Protesterer mot eksotiske dyr på sirkus

Alexander Hermansen kommer ikke til å ta med familien på sirkus så lenge elefanter er en del av showet.

Fredag kveld er det premiere på Cirkus Merano i Fredrikstad. Men ikke alle er like glade for at det er sirkus med eksotiske dyr i showet.

Hit, men ikke lenger. Alexander Hermansen vil ikke gå på sirkus som har eksotiske dyr.

– Så langt, men ikke lenger. Her stopper det for denne gang, sier Alexander Hermansen, mens han står utenfor gjerdet som rammer inn området sirkus Merano har slått seg ned.

Fredag kveld er det premiere på Cirkus Merano i Fredrikstad, en ikke alle er like glade for at sirkuset kommer til byen.

Så lenge det er eksotiske dyr med i showet kommer ikke Hermansen til å gå på sirkus.

– Du må ikke være ekspert på dyr for å skjønne at å dra rundt på en elefant eller to i store deler av året i et kaldt Norge over fjord og fjell, ikke nødvendigvis er på elefantens premisser, sier han.

– Loven må endres

Alexander Hermansen

Alexander Hermansen har ikke tenkt til å ta med familien på sirkus.

Foto: Tomas Berger / NRK

Hermansen mener at myndighetene må endre på reglene for å frigjøre dyrene.

– Jeg betviler ikke at Mattilsynet godkjenner virksomheten sånn som den er per i dag. Men det er på bakgrunn av at reglene er som de er, så det er loven som må endres og stoppe det.

Han er overbevist om at sirkus uten eksotiske dyr også vil trekke folk. Inntil videre lar han være å ta med familien.

– Det er ikke så lett å fortelle en femåring at det ikke blir noe sirkus, men jeg har ikke lyst til å gå. Jeg har rett og slett bestemt meg for at dette synes vi ikke er så ålreit.

Varsler protest

Hanne Johansen, Noah

Hanne Johansen i Noah sier at det skal møte opp med plakater.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

Hermansen får støtte av dyrevernsorganisasjonen Noah.

– Vi mener at alle dyr har egenverdi og ikke skal utnyttes på noen måte. Sirkus er langt fra å dekke dyrenes naturlige behov, for eksempel elefantene som er det mest ekstreme. De blir transportert i trange vogner, står i små innhegninger og blir tvunget til å gjøre triks, sier Hanne Johansen i Noah.

Hun forteller at flere instruktører har innrømmet å bruke fysisk straff mot dyrene.

Fredag kveld skal de ha en rolig protestmarkering foran sirkuset.

– Vi skal holde plakater med forskjellige budskap og deler ut løpesedler med informasjon om hvordan dyrene har det på sirkus.

Cirkus Merano ønsker ikke å kommentere saken ytterligere enn at de har en løpende dialog med norske myndigheter om saken.

Diskusjonen om sirkuselefantenes ve og vel har pågått i mange år, og fra flere hold har sirkus fått kritikk for ikke å sette nok fokus på dyrevelferden.

Som første kommuner i landet vil Fredrikstad og Lillehammer kreve at sirkus skal dokumentere god dyrevelferd før de får leie plass til å sette opp sirkusteltet av kommunen.

Elefanten Baba

Fredrikstad kommune har vedtatt at sirkus skal dokumentere god dyrevelferd før de får leie plass til å sette opp sirkusteltet (arkivfoto).

Foto: Picasa