Hopp til innhold

Den økonomiske krisen i Europa tvinger prostituerte til Oslo

Prosentrets årsrapport viser at 70 prosent flere selger sex på gaten nå enn for to år siden.

Prostitusjon

Prostituerte jenter ved festningsområdet i Kongens gate i Oslo. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

De nye sexarbeiderne kommer fra Spania, Italia og Øst-Europa.

– Jeg skrur av hjernen når jeg er med kunder fordi jeg skiller mellom privatliv og arbeidsliv, sier «Maria», som er en av Oslos utenlandske prostituerte.

Hun står parkert ved havneområdet i Oslo, og venter på at noen skal ringe. Kundene vil ha varen hun selger billigere enn før.

– Kunder ber om å få betale 200 og 150 kroner.

Merker betydelig økning

Den økonomiske krisen i Europa har nådd gaten i Norge. Estimater fra Prosentret viser at 850 kvinner prostituerte seg ute i Oslo i fjor, mot 500 to år tidligere.

Bjørg Norli.

Bjørg Norli.

Foto: Pro Senteret

– Vi ser en særlig økning blant nigerianske kvinner. De kommer hovedsaklig fra Spania og Italia og opp til Norge for å selge seksuelle tjenester, sier leder Bjørg Norli.

Det er ikke forbudt å kjøpe sex i disse landene slik det er i Norge. Likevel kan det være 150 prostituerte ute en Oslo-natt. Også i Stavanger er det en kraftig økning.

– Den økonomiske krisen i Sør-Europa vil ha betydning for disse kvinnene livssituasjon. Når det er mer penger å hente her, er det naturlig at de prøver lykken hos oss.

– Bakmennene tjener det samme

Janni Wintherbauer

Janni Wintherbauer.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Janni Wintherbauer er leder i de prostituertes interesseorganisasjon og sier det er bakmennene som pøser på med jenter for å tjene like mye som før.

– Summa summarum tjener bakmennene like mye. Det er derfor de pøser på med så mange jenter. Jentene blir fattigere og fattigere, mens bakmannen sitter med samme summen uansett.

Men politiet har ikke anmeldt flere for menneskehandel. I 2011 ble 32 anmeldt for menneskehandel, bare to flere enn året før. Wintherbauer mener politiet må konsentrere seg om bakmennene.

– Det er ikke for ingenting at jentene har havnet på gaten. Det er trafficking på sitt verste. Jentene har kanskje blitt utsatt for massevoldtekter for å psykes ned og for å gjøre dem klare for prostitusjon.

Færre menn blir anmeldt

Og til tross for en ny strøm av prostituerte fra Europa blir færre menn anmeldt for å kjøpe sex.

En nedgang på tjue prosent fra året før er fasiten fra politiet når anmeldelsene for 2011 er talt opp. «Maria» tror aldri politiet vil få menn til å følge loven.

– Menn vil alltid betale for slike tjenester. Det er umulig å ta livet av denne bransjen.

En måneds sexarbeid gir mellom 25 000 og 50 000 kroner. «Maria» tror ikke hun vil klare å tjene like mye i en annen jobb, derfor vil hun fortsette.

– Jeg føler at jeg voldtar meg selv hver dag på grunn av penger. Det er mitt valg.