Privatetterforsker kobler drapene på Orderud gård til mafia

Et hittil ukjent anonymt brev fra Sverige, kobler trippeldrapet til mafia fra tidligere Jugoslavia, mener privatetterforsker Tore Sandberg. – Mafiasporet har vært etterforsket av politiet, og er ikke nytt i det hele tatt, sier Kristin Kirkemos advokat, Tor Kjærvik.

Pressekonferanse om Orderud-saken

HÅPER PÅ FRIFINNELSE: Mandag holdt privatetterforsker Tore Sandberg en pressekonferanse på låvebrua på Orderud gård, sammen med Per og Veronica Orderud, for å legge frem «nye bevis» som de håper kan frifinne dem.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

– Det er et brev som oppgir navn og adresse på personer som kan stå bak Orderud-drapene, sa Sandberg på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Brevet skal ha blitt skrevet i Sverige den 28. mai 1999 og sendt til politiet i Lillestrøm.

I brevet påstås det at jugoslavisk mafia har drapstruet NATO-personell og den norske forsvarsministeren. Avsenderen av brevet mente denne mafiaen nesten helt sikkert sto bak trippeldrapet i Sørumsand.

Drapsmysteriet forklart på ett minutt.

DETTE ER SAKEN: Drapsmysteriet på Orderud gård på ett minutt.

Statsadvokaten husker ikke brevet

Tore Sandberg sier selv at han ikke anser dette som noe avgjørende bevis, men legger til at han ikke kan forstå hvorfor det ikke ble fulgt opp. Statsadvokat Olav Helge Thue husker ikke brevet.

– Jeg fikk brevet tilsendt 11. juni, tror jeg det var. Tore Sandberg og jeg hadde en lang telefonsamtale den dagen, og som jeg sa til ham så kan jeg ikke huske å ha sett det brevet. Men det er 17 år siden jeg kom inn i denne saken. Så om jeg har sett det, så kan jeg i hvert fall ikke huske det i dag, sier Thue.

Avfeier bevisene

Tidligere leder av voldsavsnittet ved Oslo politikammer, Finn Abrahamsen, fulgte med på pressekonferansen. Han sier mafia-koblingen har blitt antydet tidligere, og avfeier det anonyme svenske brevet som bevis.

– Brevet blir jo nesten håpløst å føre som et bevis i en sak. Og å finne ut hvor det brevet kommer fra, det er jo nesten umulig, vil jeg tro. Hvis ikke noen forteller at det er de som har skrevet det da.

Finn Abrahamsen

STILLER SPØRSMÅL VED MOTIV: Tidligere leder av voldsavsnittet ved Oslo politikammer, Finn Abrahamsen, stiller spørsmål til hva motivene til den jugoslaviske mafiaen skulle vært.

Foto: Arne Raanaas / NRK

Abrahamsen stiller også spørsmål om hva motivene til den jugoslaviske mafiaen skulle være.

– Ingen av dem hadde noen roller som kan indikere at de skulle ta livet av dem grunnet politikk eller nasjonalitet. Denne mafia-koblingen har vært prøvd før, og jeg tror ikke det kan føre frem til noe, sier han.

Narkotikakurer for jugoslavisk mafia

På pressekonferansen antydet Tore Sandberg at Kristin Kirkemo er bakgrunnen for at han mener jugoslavisk mafia kan være innblandet.

– Hvordan mener dere jugoslavisk mafia har blitt innblandet i denne saken?

– Veronica Orderuds halvsøster, Kristin Kirkemo, skriver i sin bok at hennes ekskjæreste var narkotikakurer for jugoslavisk mafia og ble pågrepet med ti kilo amfetamin, sa Sandberg på pressekonferansen.

– Kristin skriver videre i boken at noen dager etter så dukket den jugoslaviske mafiabossen opp på døra med penger. Det var en kompensasjon for at narkotikakureren ikke hadde avslørt hvem som sto bak, sa Sandberg.

– Det bare hauses opp, og vi er lei det

Kirkemos advokat, Tor Kjærvik, avviser Sandbergs påstander, og tror heller ikke på noen gjenopptakelse av saken.

Tor Kjærvik

IKKE TRO PÅ GJENOPPTAKELSE: Kristin Kirkemos advokat, Tor Kjærvik, mener Sandberg ikke kommer med noe nytt i saken, og har ikke tro på gjenopptakelse.

Foto: NRK

– Dette med mafiasporet har vært etterforsket av politiet, og er ikke nytt i det hele tatt, sier Kjærvik.

Han sier Kirkemo er sliten av at hun aldri får ro fra saken. Advokaten lurer på om det hele kan være ren markedsføring fra Sandberg sin side.

– Det er overhodet ikke noe nytt i saken. Det bare hauses opp, og vi er lei det.