Hopp til innhold

Pasienter som venter på operasjon ved legevakta kan få hjelp av private

Rundt tusen personer står i operasjonskø etter at Legevakta i Oslo hastestengte i mars. Nå snur Oslo Universitetssykehus (OUS) og åpner for at private aktører kan hjelpe pasientene.

Ortopedisk avdeling ved Oslo legevakt

Oslo universitetssykehus kan likevel få inngå avtaler med private klinikker, for å ta unna pasientkøen etter at fem operasjonssaler ved Legevakta stengte i mars.

Foto: Erik Engen / NRK

Lars Engebretsen

Leder for ortopedisk avdeling ved Oslo universitetssykehus, Lars Engebretsen.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK

Tidligere har OUS avvist at private klinikker kan hjelpe de som står i kø, av hensyn til offentlige anbudsregler.

Etter at NRK kontaktet Helse Sør-Øst snur sykehusledelsen, og åpner likevel for bruk av private aktører for å korte ned på ventetiden.

Endret mening

Ortopedisk avdeling ved OUS viser til at Helse Sør-Øst har økt budsjettet for bruk av private klinikker med ti prosent siden i fjor.

– De har gjort sin del og vi får lov til å inngå avtaler med private, sier leder for ortopedisk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, Lars Engebretsen.

Han tror sykehuset nå vil la pasienter som venter på operasjon få benytte private klinikker.

Alvorlige feil

I mars måtte Legevakta i Oslo stenge fem operasjonssaler som brukes til ortopediske inngrep, på grunn av alvorlige feil på det elektriske anlegget.

Ventelistene har vokst seg lange etter stengingen, og nå venter om lag 1000 pasienter på operasjon.

Det er fremdeles usikkert når operasjonssalene kan tas i bruk.

Venter på kneoperasjon

Kristian S. Gundersen er én av de 1000 som venter på operasjon.

Han fikk beskjed i november i fjor at han måtte under kniven, etter en korsbåndskade han fikk under en håndballkamp.

– Problemet er uforutsigbarheten, at jeg ikke vet når det blir, sier han.

At operasjonen nå er utsatt på ubestemt tid gjør det vanskelig å planlegge arbeidsoppdrag for Gundersen, som jobber freelance i tv-bransjen.

Oslo universitetssykehus åpner likevel for å bruke private aktører for å få unna operasjonskøene. Etter at ortopedisk avdeling ved legevakten ble hastestengt i mars, har køene hopet seg opp, og mange aner ikke når de vil bli operert.

Kristian S. Gundersen venter på en kneoperasjon, og håper at OUS nå vil få avtaler med private klinikker på plass så fort som mulig.

Nå håper han at OUS vil få til en avtale raskt slik at han kommer seg tilbake i arbeid.

– Så langt har jeg ikke fått noen andre tilbud enn å bli stående i køen. Når jeg har spurt hva jeg kan vente meg, så får jeg bare beskjed om at dette kan ta en stund, forteller han.

Har fått flere tilbud

Tidligere har NRK fortalt at de private klinikkene Teres og Aleris i Oslo har tilbudt både mannskap og operasjonssaler for å ta unna pasientkøen.

Men det måtte OUS takke nei til, på grunn av anbudsreglene.

Selv om det nå er klart at sykehuset kan benytte private klinikker er ikke tilbudene fra disse vurdert enda.

– Vi har hatt løpende kontakt med to private sentre hele tiden egentlig, og fått tilbud. Det kan hende at vi benytter oss av de nå, sier Engebretsen til NRK.

Han understreker likevel at de er åpne for tilbud fra alle, og tror at pasientkøene vil kuttes drastisk nå som private aktører kan bistå.

Oslo universitetssykehus

Nesten tusen pasienter har fått utsatt ortopediske operasjoner på grunn av problemene ved Legevakta. Det er Oslo universitetssykehus som benytter operasjonsstuene til planlagte operasjoner.

Foto: Birgitte Wold Ingebretsen / NRK