Positive reaksjoner på eiendomsskatt

I 2016 vil eiendomsskatten bli innført i Hol kommune. Ordfører Tony Kjøl har ikke mottatt noen negative reaksjoner fra innbyggere.

Vestlia, Geilo.
Foto: Morten Holm

– Jeg må innrømme at jeg er litt overrasket over fraværet av negative tilbakemeldinger. Men når innbyggere ser hva pengene skal brukes til slår det vel ut positivt.

Tony Kjøl

Ordfører i Hol, Tony Kjøl, forteller om utelukkende positive reaksjoner.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Det forteller ordfører i Hol, Tony Kjøl. Ifølge ham kommer skatten som en reaksjon på en strammere økonomi i hallingdalkommunen. I løpet av 2015 vil driftsnivået tilpasses, men i 2016 vil nye inntekter legge til rette for bedre utbedring av bant annet reiselivet.

– Disse pengene gå til videreutvikling av langrennsløypene, å utvikle næringslivet samt å sikre kommunen for fremtiden.

Støtte fra næringslivet

Han tror dette vil virke positivt inn på hyttekjøpere som ser at de ikke bare betaler for fire vegger og et tak, men også et helt område å feriere på.

Ordføreren får også støtte fra eiendomsmegler Christian Haatuft på Geilo. Han er utelukkende positiv til skatten, en skatt han mener vil bidra til å bedre tilbudet til hyttekjøpere og innflyttere.

Christian Haatuft

Eiendomsmegler i Geilo, Christian Haatuft, støtter ordføreren i resonnementet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Hol kommune har lovet å øremerke omtrent halvparten til utbygging av stier og langrennsløyper. Dette er viktig ikke bare for hytteeiere, men også for Geilo som turistdestinasjon.

Han tviler ikke et sekund på at potensielle hyttekjøpere ikke blir skremt av flere tusen i skatter, og forteller om mye pågang nå i jula, tross det nylig fattede vedtaket.

– Det er stappfullt av folk på Geilo nå. Jeg har akkurat vært på visning, og skal ned for å skrive kontrakt etterpå. Så jeg er veldig fornøyd.

Kritisk

Line Persson frp

Line Persson i Hol Frp er kritisk til eiendomsskatten og mener den vil bremse opp for innflytningen til kommunen.

Foto: Gunnar Grimstveit

Men ikke uventet er opposisjonen i kommunen ikke like fornøyd med den nye skatten. Gruppeleder for Frp i Hol, Line Persson, er kritisk.

– Jeg tror dette kommer til å bremse omfattingen av hytter her på Geilo. I tillegg vil det legge en demper på hussalg og på innflytningen, sier hun til NRK.