Hopp til innhold

Portveien 2 kan bli revet

Den ikoniske serien Portveien 2 er for mange selve symbolet på barne-tv tv. Etter over 20 år i Hjemmets Kolonihager i Oslo, er skjebnen til det lille røde huset uviss.

Portveien 2

Det ikoniske huset fra barne-tvserien Portveien 2 er i så dårlig stand at eierne ikke vet hva de skal gjøre med det.

Foto: Hans-Petter Fjeld / Creative Commons

På avstand ser huset akkurat ut som før. Rødt, med hvite vinduskarmer og hvitt stakittgjerder rundt. I et vindu kan man til og med få øye på sjiraffen Raffen. Det er nesten så man forventer at Eli Rygg og Jarl Goli skal komme dansende ut og ønske oss velkommen.

Men det skjer selvfølgelig ikke.

De siste episodene til NRKs første storproduksjon ble filmet i 1990. Da NRK var ferdige med huset ble det gitt til Hjemmets kolonihager, og siden har det stått slik det stod da de fikk det.

Det er bevart akkurat som det var, men det er veldig gammelt, og trenger mye oppussing, sier styreleder i kolonihagen Else Nylén Mclean.

Over og ut for Portveien 2?

Selv om nostalgi kan være en trøst når tidens tann røsker i oss, hjelper det lite mot vær og vind.

– Taket er ikke tett, og fjølene her er helt råtne, sier hun og banker litt på veggen.

I motsetning til de andre husene i kolonihagen, som har private eiere som passer på dem, er det selve kolonihagen som eier Portveien 2-hytta.

Frem til nå har de leid ut hytta til folk som vurderer å bli kolonihageeiere, men nå er den så falleferdig at det er snakk om et omfattende renoveringsprosjekt.

Kolonihagen har imidlertid ikke råd til det, forteller styrelederen.

– Vi diskuterer om vi rett og slett skal selge den til nestemann som står på venteliste og bare la den videre skjebnen til hytta ligge i dens hender. Da kan den for eksempel rives eller bygges helt om. Da er det slutt på Portveien 2, definitivt.

Saken fortsetter under bildet.

Sjiraffen Raffen

Sjiraffen Raffen fikk plass i gjøkuret, men hytta er langt mindre i virkeligheten enn på tv.

Foto: NRK

Eli Rygg:– Det er en kulturskatt

Den første «beboeren» av Portveien 2, Eli Rygg, er ikke glad for å få den nyheten.

– Jeg har jo ikke lyst til at den skal bort. Den ligger jo der som en god liten kulturskatt, sier hun.

Portveien 2

Eli Rygg håper huset kan bli bevart slik det er, og foreslår at det kan bli et lite barne-tvmuseum.

Hun foreslår at den kanskje kan bli et lite NRK-museum.

– Huset er jo litt mindre enn der dere så på tv for 30 år siden, men man kunne kanskje hatt noen effekter fra gamle barne-tv-tv-program inni der?, under hun.

Utelukker ikke NRK-museum

Etter 140 episoder fra 1985 til 1990 er huset et lite nasjonalsymbol for flere generasjoner med barne-tv-tv-tittere. Derfor er ikke rådgiver i eiendomsavdelingen i NRK, Alfred Andersen, helt avvisende til forslaget.

– Portveien 2 er en ikonisk NRK-produksjon så hvis det er interesse for det blant folk så må vi anstrenge oss for å ta vare på det, sier han.

– Kan det være aktuelt å flytte huset til NRK?

Det er jo ikke helt utelukket, men våre muligheter til å sette det rundt omkring på NRK er begrenset. Og kanskje det er uheldig å ta det ut av miljøet som folk husker det i.

– Vi kanskje markedsføre det og brande NRK ved å vise det fram. For det er jo en produksjon som alle foreløpig husker, sier Andersen.

Uviss framtid

Styret i Hjemmets kolonihager har ikke bestemt seg for hva de skal gjøre, så foreløpig er altså framtida til det ikoniske Barne-tv huset uviss.

Kolonihagen reklamerer på hjemmesidene sine om at de er hjemmet til Postveien 2, de har til og med bildet av hytta i logoen sin.

– Mitt største håp er at vi kan beholde den i hagen og beholde den som den er. At vi får litt hjelp fra noen utenfra, noe støtte og kanskje en innsamling i hagen blant beboerne her, sier Mclean.

Fare for nostalgi og barndomsminner: Her er den første episoden av Portveien 2:

Første episode