Hopp til innhold

Populær vegetarfestival

Festivalen for vegetarmat dobler antallet utstillere i Halden lørdag.

Grønnsaker og frukt

DOBLET ANTALLET UTSTILLERE. 'Kortreist' er et stikkord for Vegetarfestivalen på Fredriksten festning, som kan skilte med dobbelt så mange utstillere i år som i fjor.

Foto: Elitsa Lambova / Colourbox

Vegetarfestivalen på Fredriksten festning i Halden går av stabelen for andre gang kommende lørdag.

- Festivalen er ment å være et samlingssted for alle som er nysgjerrige på hva en vegetarianer faktisk er, og hva vegetarmat består av, og for alle som ønsker å bli inspirert av deilig vegetarmat, forteller initiativtaker Jens-Petter Berget til NRK.no.

Han har selv vært vegetarianer i snart 13 år, og i alle år blitt møtt med svært mange spørsmål, knyttet til vegetarmat.

Berget understreker at han langt i fra er en fanatiker, og at festivalen er åpen for alle.

- Vegetarfestivalen er en festival for alle, med fokus på å vise frem alt det spennende innen vegetarmat, sier han.

Les også:

Jens Petter Berget

100 PROSENT VELDEDIG. Alt overskudd går til et UNICEF-prosjekt for barn i Vietnam, sier primus motor Jens-Petter Berget.

Foto: Rainer Prang/Privat / NRK

Doblet antallet utstillere

I år er det rundt 50 utstillere på Vegetarfestivalen på Fredriksten.

- Det er dobbelt så mange utstillere som i fjor, og vi har fått med oss en hel del svært spennende utstillere både fra Norge og Sverige, sier Berget.

En av utstillerne er velkjente Fremtidens Mat, som i år mottok "Local Eat Award" i Stockholm. Prisen ble utdelt av Stordalenfoundation til det mest innovative og bærekraftige lokale matprosjekt i Sverige og Norge.

Kortreist, nordisk tang fra havet er blant de sjøgrønnsakene Fremtidens Mat har satt fokus på.

Det blir gratis inngang til festivalen, gratis for utstillere og gratis konserter.

- Det er to konserter underveis lørdag. Den første er med Alexander Lindbäck (Seven Doors Hotel). Den neste konserten blir med Halden Electric, forteller Berget.

I tillegg holdes en hel del kurs og foredrag på Vegetarfestivalen knyttet til livsstil, mat, moter og trening.

Les også:

Vegetarmat

VEGETARMAT PÅ MENYEN. De fleste av restaurantene i Halden har nå minst en vegetarrett på menyen.

Foto: Colourbox

Samarbeider med UNICEF, Sløyfeløpet og restaurantene

Vegetarfestivalen samarbeider i år med Sløyfeløpet, der overskuddet går til forskning på brystkreft og til klovner på barneavdelingene på sykehusene.

- Det løpes gjennom festivalområdet i tiden mellom klokka 13.00 og 14.00, sier Berget.

Selv om arrangementene er gratis og det er gratis inngang, er det noe salg på festivalområdet, og Berget forteller at det samarbeides om veldedighet med UNICEF.

- Vegetarfestivalen er 100 prosent veldedighet, og de pengene vi tjener går til å produsere vegetariske ernærningspakker til barn i nød i Vietnam, sier han.

I forarbeidene til årets festival har initiativtakerne hatt kontakt med de fleste av restaurantene i Halden om å sette vegetarmat på menyen.

- Vi har jobbet for at alle restauranter i Halden skal ha minst en vegetarrett på menyen. Så og si alle har det nå, sier Jens-Petter Berget til NRK.no.