Polsk turist omkom på Hallingskarvet

En polsk mann som var en del av et følge på fire, omkom på Hallingskarvet søndag.

Mye snø fortsatt ved Hallingskarvet

De fire skituristene la ut på tur på Hallingskarvet lørdag ettermiddag.

Foto: Jarle Uthus

Hovedredningssentralen slo alarm søndag morgen klokka 07, etter at venner i Polen hadde meldt i fra om at følget var værfast på Hallingskarvet, ikke så langt fra Lordehytta.

Operasjonleder Andre Kråkenes hos politiet i Sør-Øst sier det var en svært krevende aksjon, blant annet på grunn av språkproblemer.

– De hadde gått ut på ski lørdag ettermiddag, men klarte ikke å komme fram til Lordehytta, som de var på vei til. De valgte da å grave seg ned i teltduken. Slik vi har forstått det, forlot en av dem, en mann, dette følget for å prøve å finne fram til Lordehytta. Dette skjedde ved 22-tiden lørdag kveld. Etter dette dukket han ikke opp igjen, sier Kråkenes.

Svært dårlig vær

Letemannskapene klarte etter hvert å lokalisere de tre som hadde gravd seg ned i et område med svært dårlig vær, nesten null sikt og stiv kuling. Frivillige fra Røde Kors og Norske Redningshunder dro inn i fjellet med snøscootere, og fant raskt fram til de tre. Kort etter ble den savnede mannen funnet livløs i nærheten av Lordehytta.

– Det ble forsøkt livreddende tiltak, men han ble etter hvert bekreftet omkommet av lege fra luftambulansen, sier Kråkenes.

De tre andre blir nå tatt hånd om av helsevesenet.