- Politiskytingen er ikke straffbar

Politibetjentene som skjøt en mann i bena flere ganger har ikke gjort noe straffbart. Det konkluderer Spesialenheten for politisaker. Les politiets historie.

Mann skutt av politiet i Oslo
Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Det var den 24. februar i år at en mann i 30 årene truet forbipasserende med to pistoler ved Nordre gravlund på Sagene i Oslo.

Personen truet også politiet med våpnene.

SE VIDEO:

Video nsps_upload_2009_2_24_11_49_57_322.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Les også:

Mann skutt av politiet

Ligger i koma etter politiskudd

- Jeg skal drepe den første jeg møter

Det var en kvinne som tipset politet om mannen. Mannen hadde vært innom hennes kontor og var bevæpnen og svært psykisk ustabil ifølge kvinnen.

Hun fortalte også at mannen skal ha sagt: "Jeg skal drepe den første jeg møter ute på gata"

Ifølge kvinnen var han ruset på amfetamin, metamfetamin og englestøv.

Blodprøver som ble gjort av mannen senere viste at han hadde mange narkotiske stoffer i blodet.

Ringte selv politiet

Etter at kvinnen hadde underettet politet, fikk de bevæpningstillatelse av visepolitimester Roger Andresen. Mens dette skjedde ringte mannen selv operasjonsentralen til politiet.

Her forklarte han til operatøren at han var ruset, gikk med to skarpladde våpen og ønsket å skyte noen. Samtalen varte i tre minutter hvor mannen under samtalen truet forbipasserende og uttalte blant annet at "den personen skulle han ta". Han skal også ha sagt til en annen: - Du, jeg foreslår at du snur og går ut igjen herfra, ellers skyter jeg deg for jeg er gæærn i hodet.

Nødvendig å skyte

Da politiet møtte mannen på Sagene ropte en politibetjent: "bevæpnet politi, slipp pistolen". Mannen svarte på dette med: "ikke faen".

Politmannen gjentok sitt første rop flere ganger da mannen begynte å gå mot politiet. Da mannen var 10 meter unna så ikke politibetjenten annet valg enn å skyte, da det også var en rekke mennesker i området og at mannen var bevæpnet og ustabil.

Ble skutt fem ganger

Mannen ble skutt i beina, men reagerte ikke. Han fortsatte å gå mot politiet. To politibetjenter skjøt derfor nok engang mot beina hans. Men mannen fortsatte å nærme seg politiet med pistolen. Hver av politibetjentene avfyrte nok et skudd mot ham.

Undersøkelser fra Kripos viser at våpnene til fornærmede var en knallpistol og en luftpistol. Knallpistolen fungerte ikke. Luftpistolen var funksjonsdyktig og ifølge politiet kan prosjektiler trenge inn i et øye på avstander opp mot 15 meter. Begge pistolene hadde likt utseende som ekte våpen og mannen selv trodde knallpistolen var ekte.

Han har i senere avhør forklart at han ikke ville skade noen.

Henlagt

Spesialenheten for politisaker mener at politiet ikke har gjort noe straffbart i sitt forsøk på å avvæpne mannen. Det var en risiko for at han kunne skade seg selv og andre i den tilstanden han var.

Spesialenheten legger også vekt på at mannen fikk en rekke advarsler og tilbud om å overgi seg.

Det at politiet tilsammen skjøt fem skudd mot mannen er heller ikke kritisert. I Spesialenhetens påtalevedtak heter det blant annet:

Spesialenheten legger på bakrunn av tjenestemennenes forklaringer til grunn at fornærmede ikke viste synlige smerteraksjoner etter å ha blitt truffet av det første skuddet og han fortsatte videre mot dem. (red.anm. politibetjentene)

I den situasjonen fremsto det som nødvendig, og innenfor rammene av våpeninstruksens bestemmelser, når tjenestemennene avfyrte ytterligere to skudd hver. Alle skudd ble fremdeles avfyrt mot bena til fornærmede.

SE OGSÅ:

Video nsps_upload_2009_2_24_18_54_5_417.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.