Hopp til innhold

Politisk strid om syriske flyktninger kan velge å bo i Oslo

Miljøpartiet mener syriske flyktninger også må kunne velge å bo i Oslo hvis de vil. Arbeiderpartiet frykter at nesten alle vil til hovedstaden og at det vil overbelaste byen.

Syriske kurdere strømmer over grensen til Tyrkia

Etter at borgerkrigen i Syria brøt ut i 2011, har rundt 3,9 millioner syrere flyktet til nabolandene.

Foto: STRINGER/TURKEY / Reuters

Norske kommuner har foreløpig sagt ja til 2210 ekstra flyktninger for 2015 og 2016, etter at et stortingsflertall har sagt at de ønsker å ta i mot 10.000 syriske kvoteflyktninger til Norge.

Arbeiderpartiet vil prøve ut at flyktningene selv kan velge hvor i landet de vil bo, såkalt selvbosetting.

Men partiet vil unnta Oslo og andre innvandringstette områder fra ordningen.

Byrådslederkandidat Oslo Ap, Raymond Johansen

– Det er ikke riktig å belaste Oslo for mye, mener Raymond Johansen (AP)

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Oslo skal åpenbart ta sin del av ansvaret ved å takke ja til å motta syriske flyktninger. Ingen annen norsk by mottar flere flyktninger enn Oslo, og det er vi stolte av. Selvbosetting vil derimot føre til at veldig mange kommer hit. Vi trenger en byrdefordeling mellom de ulike områdene og kommunene i Norge, sier byrådslederkandidat for Oslo Arbeiderparti, Raymond Johansen.

– Kan ikke si ja til flere

Oslo bystyre har sagt ja til å ta imot 811 flyktninger i år. Det er 291 flere enn opprinnelig vedtatt.

Hvis Oslo skal fritas fra selvbosetting, vil ingen flere enn de 811 som bystyret har vedtatt kunne flytte til hovedstaden.

Syriske flyktninger

I forhold til folketallet er Norge blant de land som allerede tar imot flest overføringsflyktninger fra Syria. Norge ligger også helt i toppen – på 3. plass – når det gjelder bevilgninger til Syria-flyktninger i nærområdene.

Foto: BULENT KILIC / AFP

– Vi er ikke i stand til å ta flere enn vi har sagt ja til. På sikt vil flere innvandrere trekke til Oslo, og det er allerede her det er flest. Oslo er en raus by, men vi bør fordele og regulere det vi kan. Derfor bør ikke Oslo være stedet for selvbosetting. Mange vil komme hit fra andre deler av landet etter hvert, sier Johansen.

– Usolidarisk

Lan Marie Nguyen Berg

– Vi tror dette er et godt tiltak for å forminske bosettingskøen, sier Lan Marie Nguyen Berg (MDG)

Foto: CF-Wesenberg

Det reagerer Lan Marie Nguyen Berg på. Hun er førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne (MDG) i Oslo.

– Jeg syns Arbeiderpartiets forslag er usolidarisk overfor resten av kommune-Norge. Oslo er Norges største by, og vi har masse muligheter for å gi flyktningene den oppfølgingen de trenger. Da syns jeg det er veldig rart at Arbeiderpartiet ikke ønsker at dette forslaget skal gjelde i Oslo, sier Berg til NRK.

MDG mener Oslo har kapasitet til å ta imot 2000 syriske flyktninger.

– Det er mye bedre for flyktningene å komme til et sted de kan få tilpasset språkopplæring, morsmålsundervisning og et helsetilbud med tolk. Oslo er også en flott by med mye åpne mennesker.

Oppfordrer folk til å åpne hjemmene sine

– Vi ønsker at ordfører Fabian Stang oppfordrer folk til å åpne hjemmene sine for syriske flyktninger mot en rettferdig sum, hvis man har et ledig loft, sokkelleilighet eller ekstra rom. Oslo har også mange tomme kommunale bygg der syrere kunne bo midlertidig.

Sverige har forsøkt selvbosetting noen år allerede, men både hos kommunale myndigheter og blant flyktningene selv er det en økende kritikk mot ordningen.

Arbeiderpartiet frykter lignende tilstander i Oslo.

– Hvis man sier ja til selvbosetting i Oslo, så sier man ja til mange flere flyktninger enn vi har kapasitet til, sier Raymond Johansen.

Gutt i leir for syriske flyktninger i Libanon, april 2015

En liten gutt i en leir for syriske flyktninger i Libanon i april i år.

Foto: MAHMOUD ZAYYAT / Afp