Hopp til innhold

Politiprofessor sier ja til hasj

En professor ved Politihøgskolen vil gjøre bruk av hasj lovlig. Paul Larsson mener politiets kamp mot internasjonale hasjligaer er som å pisse i havet.

Narkosalg ved Akerselva

Forskeren mener det er flere måter å gjøre stoffet lovlig på. Det kan for eksempel reguleres av staten, slik man gjør med alkohol og tobakk.

Foto: NRK

Den siste uken har politiet sprengt et sentralt nordafrikansk nettverk i Oslo, og siden slutten av mars har Oslo-politiet gjort tre beslag på til sammen 750 kilo, men dette hjelper lite, mener Larsson. Han mener politiets kamp mot internasjonale hasjligaer er nærmest en umulig jobb.

– Lekker som en sil

– Dette er et veldig tilpasningsdyktig marked, hvor det lekker som en sil. Det er mange som tar inn hasj til landet på ulike måter. Setter man noen ut av spill kommer det nye til. Politiets innsats her er som å pisse i havet - dessverre.

Paul Larsson, professor ved Politihøyskolen

Professor ved Politihøgskolen, Paul Larsson

Foto: Gunnar Mjaugedal

Professoren ved Politihøgskolen mener det betyr lite for salget på gata i Oslo, at politiet nylig sprengte en nordafrikansk hasjliga. I stedet tror Paul Larsson det vil hjelpe å gjøre stoffet lovlig.

– Omregulering er løsningen

– Løsning er rett og slett en omregulering av markedet. Jeg liker å bruke det ordet i stedet for å snakke om avkriminalisering eller legalisering. Regulering av narkotika må over fra straffeapparatet, politiet og rettsvesenet, til helsevesenet og de som driver med befolknings sunnhet og helse.

Forskeren mener det er flere måter å gjøre stoffet lovlig på. Det kan for eksempel reguleres av staten, slik man gjør med alkohol og tobakk.

– Det er helt avhengig av hvilke løsninger man velger, for det er mange ulike typer. Hvis man tar eksempelet med staten som pusher og omsetter, så er det klart at pengene i smugling og omsetning vil bli mindre. Det vil ikke fjerne markedet helt. Det har vi sett når det gjelder sprit og sigaretter.

Les også:

Salget av narkotika skjer åpenlyst på Grünerløkka. Se video her:

Video Åpenlyst narkosalg på Grünerløkka

Åpenlyst narkosalg på Grünerløkka