Hopp til innhold

Mistet kollega i London-angrepet: – Kan ikke være forberedt på at noen vil ta livet ditt

London (NRK): Politimannen Matthew Streeter trener på å møte voldelige demonstranter i Londons gater. – Det er noe annet med plutselige terrorhandlinger, sier han.

Politimannen Matthew Streeter trenes for å møte opptøyer.

Han patruljerer normalt i lokalmiljøet i utkanten av London. Matthew Streeter sier det ikke er mulig å være forberedt på at noen ønsker å ta livet av deg.

Foto: Birger Kjølberg

Den erfarne politimannen er stasjonert i Twickenham, i den syd-vestlige utkanten av London. Her sørger han for trygge nabolag hver dag. Men i blant blir han hentet til sentrum av verdensbyen.

– Vi har ansvar for å gi støtte til den sentrale politistyrken i London når det er større demonstrasjoner på gang. Det har skjedd en rekke ganger, forteller han.

NRK møter ham på Londonpolitiets treningsanlegg i Gravesend. Her trener de på å takle demonstrasjoner og store menneskemengder.

– Noen ganger er de hyggelige, noen ganger ikke. De kaster gjenstander mot oss, eller avføring og fyrverkeri. Bare fordi vi er politi. Det kan være anarkistgrupper. En del hater politiet.

Streeter beskriver en situasjon som er ganske annerledes enn normalen i Norge. Hvert år er han og 30.000 politikolleger på treningsanlegget for opptøyer en times kjøring utenfor London. Men det er situasjoner han mener de ikke kan trene for.

– Du kan aldri bli vant til at folk ønsker å ta livet ditt, sier Matthew Streeter.

Angrep uten forvarsel

London er vel kjent med terroranslag. Det siste skjedde 22. mars i år da en person kjørte ned og drepte fire mennesker på Westminster Bridge, for deretter å knivstikke og drepe politimannen Keith Palmer utenfor parlamentet.

Terror ved det britiske parlamentet

Politi og andre hjelpere trår til etter angrepet sentralt i London 22. mars i år. En politimann ble knivstukket og drept i hendelsen.

Foto: Stefan Rousseau / AP

– Han var en av de beste. Det kunne vært hvem som helst av oss. Og selv om vi er mange polititjenestemenn, så er det like trist. En forferdelig situasjon som vi ikke kan trene på, sier Streeter.

Til treningssenteret i Gravesend sendes han hvert år for å bli oppdatert på taktikk og utstyr og friske opp kunnskapene. Londonpolitiet forsøker å lære av erfaringer fra tidligere demonstrasjoner og opptøyer.

Et tilsvarende treningssenter kan komme på Rygge flystasjon i Østfold.

Trener på det kjente

Det er langt mer krevende å være forberedt på å møte terrorhandlinger. Da må politiet improvisere.

Instruktør Neil Pollock på Metropolitan Police Special Training Center

Neil Pollock, mener politiet må være tilbakeholdne for ikke å provosere for mye.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Instruktør på the Metropolitan Police Spesial Training Center i Gravesend, Neil Pollock, sier treningen for den jevne politimann og kvinne i London er rettet mot mer kontrollerte situasjoner.

– Vi trener dem på å kontrollere menneskemengder, og da er dialog avgjørende. De må både være bestemte og tilbakeholdne på en gang. Dette er helt vanlige politifolk som patruljerer London hver dag, sier Pollock.

I en pause i treningen i den kunstig oppbygde byen utenfor London har politimannen Matthew Streeter tatt en pause.

Londonpoliti trener på opptøyer

Vanlige politifolk i London trenes hvert år på å takle de mest dramatiske situasjonene de kan komme opp i. Bortsett fra å møte plutselige terrorhandlinger.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Han vet hvordan det kjennes å stå i situasjoner som kan være krevende selv når de vet hva de går til.

– Det er en miks av adrenalin, alt skjer fort. Jo oftere du har gjort det, jo mer blir du vant til det.