Politiker tiltalt for overgrepsbilder av barn

Den tidligere Frp-politikeren er også tiltalt for å ha store mengder narkotika i hjemmet sitt.

Politi

Saken skal gå for retten 4. september.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

I 2016 ble mannen, som er i 40-årene, siktet i saken.

Nå er Frp-politikeren tiltalt for å eie to bilder og en film som viser seksuelle overgrep mot barn eller som seksualiserer barn.

Politikeren har hatt lokale politiske verv på Østlandet og også rikspolitiske verv. Etter siktelsen meldte han seg ut av Fremskrittspartiet.

Gunhild Lærum

Gunhild Lærum er mannens forsvarer.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Gunhild Lærum er mannens advokat og hun sier at han har vært på kontoret hennes og lest gjennom tiltalen, men at de ikke har hatt noe ordentlig møte enda. Saken skal ikke opp før til høsten.

– Vi har ikke fått sett skikkelig på dette sammen ennå. Vi er i alle fall fornøyd begge to med at det har skjedd noe i saken.

– Hvem er barna som er ofre på bildene og videoen?

– De er helt ukjente, og hva slags stilling han tar til den posten er enda ikke avklart. Han er noe usikker på om dette er noe han har lastet med vitende og vilje.

Tiltalepunktet som gjelder overgrepsbilder av barn har en strafferamme på tre år.

Amfetamin, kokain, MDMA, GHB

Politikeren er også tiltalt for å ha oppbevart narkotika. Aktor i saken regner overtredelsen av straffeloven som grov «fordi det særlig legges vekt på hva slags stoff den gjelder og mengden».

Da politiet ransaket boligen til mannen i mai 2016 fant de 90 gram amfetamin, 16 gram kokain, 19 gram MDMA, 274 ml GHB, 22 tabletter som inneholdt klonazepam, fire tabletter som inneholdt diazepam, fem tabletter som inneholdt MDMA og to tabletter som inneholdt mCPP.

I tillegg oppbevarte han ampuller som inneholdt mer enn 40.000 mg virkestoff fra dopinglista. Politiet fant også 370 tabletter med dopingmidler.

Tiltalepunktet som gjelder grov narkotikaforbrytelse har en strafferamme på ti år.

Erkjenner narkotika og dopingmidler

Det er gått to år siden mannen ble varetektsfengslet.

– Den tidsbruken som har funnet sted her er under enhver kritikk. Jeg har purret veldig mange ganger på politi og påtalemyndighet, og han har purra. Han har til tider lest i avisen hva som skjer før han har fått kontakt med politiet selv, sier advokat Gunhild Lærum.

Han har erkjent den deler av tiltalen som gjelder narkotika og dopingmidler.

– Han har erkjent at han har hatt et problem, og han er glad for at det har blitt oppdaget og at han har klart å avslutte det. Han har gått og fått hjelp, i en lang, lang periode nå.