Politikergarasje tok jafs av lekeplass

I Vestby har tidligere ordfører Tom Anders Ludvigsen (Ap) bygget seg garasje som har havnet over tre meter inn på nabotomta. Bygget står dermed på et område som skulle vært lekeplass.

Garasje

PÅ NABOEIENDOMMEN: Garasjen har tatt 27 kvadratmeter av det som skulle være en lekeplass. Pål Engeseth (H) leder av planutvalget i Vestby, har sammen med resten av utvalget godkjent endringen etter at garasjen ble bygd.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Kommunens politikere vil likevel ikke kreve at politikerkollegaen river eller flytter garasjen.

«Uheldig» er det sterkeste ordet Pål Engeseth (H) leder i planutvalget, bruker om plasseringen av Tom Anders Ludvigsens garasjebygg.

– Utgangspunktet er jo at en garasje det er søkt om, skal plasseres der den skal stå. Så har det nok vært litt uenighet eller usikkerhet om stikkene og hvem som har satt opp hva, sier Engeseth.

Når han snakker om «stikkene», henviser han til merkestikkene som viser hvor bygget skal stå.

– Manglet detaljert kartverk

Tom Anders Ludvigsen

TRAKK SEG FRA INTERVJU: Tom Anders Ludviksen har ikke villet snakke med NRK om saken, men skriver i en redegjørelse til kommunen at han ikke var kjent med at han bygde på nabotomta.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Det er jo både kommunens folk som har vært med og stukket ut hvor den skulle stå og andre. Det har manglet et godt nok, eller detaljert nok kartverk, sier Pål Engeseth.

Ludvigsen er tidligere ordfører i Vestby for Arbeiderpartiet og nå den fremste opposisjonspolitikeren. Han er også en tungvekter i kommunens planutvalg.

Den hvitmalte garasjen han har bygget seg i Øståsen i Son strekker seg to meter og 20 centimeter over tomtegrensa, ifølge kommunens byggesaksavdeling. Legger man også til trappen i enden av garasjen, strekker byggverket seg tre meter og 20 centimeter inn på nabotomta.

– Kan jobben sin

Bygningssjef Hans Christian Fæste avviser at hans folk har rotet under oppmåling.

– Jeg har jo full tillit til at bemanningen på Geodata-avdelingen kan jobben sin. Det har vært erfarne folk der ute med GPS-utstyr som har satt ut merkepinner, sier Fæste.

– Så hvordan kan garasjen ha havnet over tre meter inn på nabotomta?

– Ja, det har ikke jeg noe svar på. Det spørsmålet må nesten rettes til dem som har utført arbeidene, sier han.

Området som garasjen har havnet på, skulle ifølge opprinnelige planer bli en lekeplass for barn. Den skulle opparbeides av Granittveien vel.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Leder planutvalg

LEKEPLASS: Området Pål Engeseth (H) står på, skulle opprinnelig være en lekeplass på 139 kvadratmeter. Nå er størrelsen halvert etter at Ludvigsen fikk en del av plassen og i tillegg bygde utenfor den opprinnelige grensen.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

«Stor overraskelse»

I en redegjørelse til kommunen skriver Tom Ander Ludvigsen at bygget ble satt opp i henhold til merkestikkene, og at det var med stor overraskelse han mottok et brev der det sto at han hadde satt opp garasjen delvis over på regulert lekeareal.

Ifølge kommunen har byggverket tatt et 27,3 kvadratmeter jafs av naboeiendommen som skulle være lekeplass for barna i Granittveien.

Tom Anders Ludvigsen trakk seg fra en opprinnelig avtale med NRK om intervju ved garasjen og har siden ikke besvart våre henvendelser.

Venter reaksjon

Folk vi treffer på gata i Son forventer en streng reaksjon for garasjebyggeren.

– Er den bygget ulovlig så tenker jeg at reglene er de samme for denne politikeren som for alle andre som bygger for nærme vannet, for høyt eller på annen manns eiendom, sier Tina Bratlie.

Elisabeth Førde

RIVES? Den naturlige konsekvensen av å bryte reglene ved en utbygging, bør være at bygget må rives, mener Elisabeth Førde.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Elisabeth Førde mener at den naturlige konsekvensen er at garasjen rives.

– Jeg synes det viser en klar manglende respekt for det lovverket som politikerne er satt til å håndheve. Det underminerer tilliten til politikerne når de gjør det på denne måten. Og så tenker jeg at barn som bor i Son og Vestby, som er utsatt for så stort utbyggingspress, ikke har særlig gode rettigheter, sier hun.

Enstemmig godkjent

Men Vestby planutvalg har allerede behandlet saken og vil verken kreve riving eller flytting. Enstemmig, og for øvrig uten at Ludvigsen var med på behandlingen, kom de til at garasjen kan få stå dersom det ikke kommer protester fra nabolaget.

Dette er i tråd med planutvalgets ja-holdning, sier lederen i planutvalget.

– Vi er positive til mye og dersom en utbygger og naboene er enige om en løsning som kommunen også synes er en god løsning, så pleier vi faktisk å si ja, selv om det går ut over reguleringsplanen. Og det er tilfelle her, sier Pål Engeseth.

Planutvalgslederen fra Høyre avviser at Ludvigsen har blitt behandlet mildere enn andre. Snarere tvert imot, mener han.

– Det er faktisk sånn at saken kommer opp i planutvalget antagelig nettopp fordi han er en fremtredende politiker. At man ønsker å være helt sikre på å ha ryggdekning i kommunen for at dette er greit, avslutter Engeseth.