– Politiet har ladde pistoler i hylsteret

Politiets praksis er at våpen skal være ladd og usikret i hylsteret.

Uniformert mannskap

LADD: Ifølge politihøgskolen har politiet ladde pistoler i hylsteret.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det bekrefter Politihøgskolen overfor VG.

Norsk politi læres opp til å ta ladegrep og trekke en patron inn i pistolens kammer før den settes i hylsteret, skriver avisen.

– Ingen sikringsbryter

Overbetjent Kai-Inge Schaathun Larsen ved Politihøgskolen mener likevel det skal mye til for å fyre av våpenet i hylsteret, slik en 24-åring gjorde på politihuset i Stavanger tirsdag.

– Jeg regner ikke med at vi kommer til å se det igjen, selv om folk skulle forsøke. Det er mer sannsynlig at man brekker fingeren dersom man prøver, sier Larsen.

Det norske tjenestevåpenet har ingen sikringsbryter, men en sikkerhetsmekanisme som sammen med hylsteret skal sørge for at skudd ikke blir avfyrt uten at det er tilsiktet.

Midlertidig bevæpnet

Politidirektoratet har ikke villet svare på om politiets våpen er ladd eller ikke, men har sagt at de vil vurdere endringer i instruksen etter hendelsen.

Norsk politi har siden i fjor vært midlertidig bevæpnet på grunn av PSTs skjerpede trusselvurdering.

Regjeringen har fått kritikk for å forlenge den midlertidige bevæpningen av politiet uten å involvere Stortinget.

Venstre og SV krever at Stortinget får en plan for avviklingen av ordningen og innblikk i trusselvurderingen.

Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen

TRYGGE FOLK: Statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Vidar Brein-Karlsen, sa i april at de jobber videre med endringer i våpeninstruks.

Foto: NRK

I april, da bevæpningen ble utvidet, sa statssekretær Vidar Brein- Karlsen (Frp) i Justisdepartementet til NRK at den midlertidige forlengelsen har vart lenge.

– Men det er et alvorlig bakteppe for ordningen og hovedfokuset vårt har vært å trygge folks og politiets sikkerhet og derfor har vi forlenget ordningen, sa Brein-Karlsen.

– Vi vil informere Stortinget og samtidig jobbe videre med både endringer i våpeninstruks og med politiets instruks for å få mer varige og formelle mekanismer for hvordan Stortinget skal involveres, sa Brein-Karlsen i april.