Hopp til innhold

Om kort tid skal nyankomne flyktninger og asylsøkere dra til Tøyen for registrering

Politiets utlendingsenhet flytter til Tøyen. Beboere og Oslo-politikere reagerer og mener det er stikk i strid med satsingen for å bedre bomiljøet på Tøyen.

Løft Tøyen

Oslo-politikerne har store planer for Tøyen-området og er ikke fornøyde med at Politiets utlendingsenhet har bestemt seg for å flytte dit.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Ifølge Politiets utlendingsenhet flytter de hele sin virksomhet fra Christian Krohgs gate bak Legevakta til Økernveien 11–13 på Tøyen allerede til høsten.

380 politiansatte, hvor av 160 politiutdannede, blir med på flyttelasset. Årsaken til flyttingen er at de har vokst ut av lokalene sine i Oslo sentrum etter mange nyansettelser.

Ber om forklaring

For vel ett år siden kom Tøyen-avtalen i stand i Oslo, som et kompromiss mellom SV og byrådspartiene. Målet er å gi Tøyen et skikkelig løft og bedre levekårene, bokvaliteten og tryggheten for beboerne på Tøyen.

Hallstein Bjercke

INGEN BESKJED: Ansvarlig byråd for Tøyen-satsingen i Oslo, Hallstein Bjercke (V), hadde ikke fått beskjed om flyttingen da NRK tok kontakt.

Foto: Kjell Vesje / NRK
Libe Rieber-Mohn

MÅ ORDNE OPP: Libe Rieber-Mohn (Ap) ber byrådsleder Stian Berger Røsland (H) om å ta kontakt med eget parti i regjering for å stoppe flyttingen.

Foto: Bjurn Avlesen
Helge Renå

KRITISK: Helge Renå i «Løft Tøyen» er kritisk til flyttingen og håper at det ikke er for sent å få gjort noe med det.

Foto: Dang Trinh / NRK

Ansvarlig byråd for Tøyen-satsingen, Hallstein Bjercke (V), har ikke fått beskjed om flyttingen, og har i dag sendt brev til politidirektøren.

– Jeg har kun hørt dette fra beboere på Tøyen og har foreløpig ikke fått det verifisert, sier byråden når NRK ringer.

– I brevet ber jeg om en orientering. Vi ønsker å høre om dette medfører riktighet og vi vil ha en forklaring på hvordan de mener dette vil bidra til utviklingen av Tøyen-området, sier Bjercke.

Politiets utlendingsenhet har i ettertid lagt ut nyheten om flytting på nettsidene sine, men har ikke anledning til å stille til intervju.

– Reagerer sterkt

Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn er ikke fornøyd med at Politiet utlendingsenhet har bestemt seg for å flytte til Tøyen.

– Vi reagerer sterkt på dette. Oslo ønsker å bruke store ressurser på å løfte Tøyen, som har en god del utfordringer. Da er det feil at nasjonale myndigheter undergraver det viktige arbeidet vi ønsker å gjøre der, sier hun.

– Hva er det du er redd for?

– Tøyen har en stor opphopning av rusinstitusjoner og en stor andel av kommunale boliger. Skal man få Tøyen til å bli et mer attraktivt sted, trenger man virksomhet som kan bidra positivt i så måte. Derfor vil det være feil å plassere Politiets utlendingsenhet på Tøyen, sier Rieber-Mohn.

– Jeg oppfordrer byrådet og byrådslederen fra Høyre til å ta kontakt med sitt eget parti i regjering for å få stoppet disse planene og bidra til at Oslo kan få til et Tøyen-løft, sier hun.

Beboerne kritiske

Ifølge Politiets utlendingsenhet tar det noen timer å registrere seg som asylsøker. Når personen er registrert får han eller hun transport direkte til transittmottaket på Refstad.

– Normalt kommer det ca. 20–30 personer i løpet av en dag, og dette foregår veldig stille og rolig, skriver Politiets utlendingsenhet i en e-post til Tøyen-beboerne.

Helge Renå som representerer «Løft Tøyen», en sammenslutning av beboergrupperinger på Tøyen, ble svært overrasket da han leste e-posten sist uke.

– Vi blir ganske matte når vi hører dette. Dette faller inn i et mønster hvor nok et sosialtiltak plasseres på Tøyen. Vi mener vi har nok slikt på Tøyen allerede. Vi må rette fokus mot positive tiltak som kan løfte befolkningen, sier Renå.

Politiets utlendingsenhet har invitert beboerforeningene på Tøyen til informasjonsmøte om flyttingen førstkommende onsdag.

– Vi har klart å mobilisere og stoppe andre ting tidligere. Vi har fortsatt et håp, sier Renå.

– Må ikke motarbeide

NRK har vært i kontakt med Justisdepartementet som sier at flyttingen er Politiets utlendingsenhets egen beslutning.

– Er flyttingen forenelig med Tøyen-satsingen?

– Det vil jeg ikke konkludere med før vi har blitt orientert om dette, men det er ikke opplagt at det er i tråd med intensjonene vi har for Tøyen-satsingen, sier byråd Hallstein Bjercke.

– Vi ønsker å bedre levekårene, bokvaliteten og tryggheten for beboerne på Tøyen. Da er det viktig at alt vi plasserer av aktivitet både fra kommune, stat og private på Tøyen bygger opp under og ikke motarbeider en slik utvikling, sier han.