Politiet: Fyrverkerikaos flere steder i landet

Politiet i Oslo melder om at ungdommer har avfyrt fyrverkeri flere stedet i hovedstaden. Også flere andre steder i landet er det ulovlig oppfyring av raketter.

Nyttårsfyrverkeri Oslo.

FLERE UTRYKNINGER: Det smeller mange steder i landet i kveld. Her fra nyttårsfyrverkeriet i Oslo i fjor.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Mandag kveld har politiet rykket ut til fire oppdrag der ungdommer har avfyrt fyrverkeri på offentlige steder.

På Stovner i Oslo ble det avfyrt fyrverkeri inne på en stall med hester og på Furuset ble det avfyrt fyrverkeri inne på T-banestasjonen.

Ved 21.30-tiden skriver politiet på Twitter at ungdommer på Bjørndal sender fyrverkeri fra en bro ned mot biler som passerer under.

Ved Sandvika Storsenter tok vektere mandag ettermiddag kontroll på barn i alderen 12-13 år som skal ha sendt fyrverkeri mot mennesker og kjøretøy. Foreldrene ble varslet av politiet , og det ble opprettet barnevernsmelding.

Fyrverkeri i buss

– Noen har kastet fyrverkeri inn i en buss på Holmlia. Det skal ikke ha vært mange personer i bussen, og verken buss eller personer er skadd, sier operasjonsleder Tor Jøkling i oslopolitiet til NTB mandag kveld.

Han sier at da politiet ankom stedet, hørte de mer fyrverkeri i nærheten.

– Da fikk vi los på tre stykker og innhentet den ene. De to andre er ute og løper fortsatt, sier Jøkling.

Han sier at de mandag har mottatt mange meldinger om uvettig bruk av fyrverkeri og at de stort sett sentrerer seg rundt knutepunkter som kjøpesentre, T-banestasjoner og bussholdeplasser.

Laster Twitter-innhold

Politiet understreker overfor NTB at det så langt ikke er meldt om noen personskader i sammenheng med fyrverkeribruken.

– Mye til å være lille nyttårsdag

Ved 22-tiden ble det meldt om røyk i heissjakt i Jordal terrasse i Oslo, og mest sannsynlig er påtent fyrverkeri årsaken, ifølge brannvesenet.

– I år har vi sett mange tilfeller av at det har blitt sendt mot mennesker, dyr og kjøretøy. Til å være lille nyttårsaften har det vært mye. Vi har kanskje hatt like mange meldinger i kveld som vi vanligvis har på samme tid på selve nyttårsaften, sier operasjonsleder Jøkling, som understreker at han ikke har noen statistikk om dette tilgjengelig.

Også i resten av landet

I Årnes i Akershus ble en person pågrepet etter å ha skutt med fyrverkeri mot politiet. Patruljen måtte bruke pepperspray for å kontroll på vedkommende.

Laster Twitter-innhold

I Kristiansand fikk politiet mandag kveld melding om at ungdommer kastet fyrverkeri mot et spisested i Markens gate. Politiet har varslet foreldrene til sju ungdommer de mener var involvert. Da brannvesenet ankom, var «det ingen røyk å se», skriver de på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Tidligere på kvelden måtte politiet rykke ut til Mandal, der ungdommer skjøt fyrverkeri mot hverandre og forbipasserende. Det kom også meldinger om bruk av fyrverkeri i Vanse sentrum, Evje, Vågsbygd, Flekkerøy og Vennesla.

Hovedregelen er at det er forbudt å sende opp fyrverkeri på andre dager enn nyttårsaften mellom 18.00 og 2.00.