Politiet: Asylbløffere utnytter flyktningstrømmen

Folk som er utvist fra Norge, vinningskriminelle og personer med falsk ID er blant dem som nå utnytter flyktningstrømmen til Norge.

Kontroll på Svinesund

Tollere og politi gjør en rutinekontroll på nattbussen fra Malmö på Svinesund tollstasjon. Til sammen ti flyktninger, sju av dem fra Syria og tre fra Eritrea ble tatt hånd om på denne kontrollen forrige måned.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Politiet i Østfold pågriper daglig personer som utgir seg for å være flyktninger.

– Av de gjennomførte kontrollene på vei ved Svinesund og på toget inn til Norge, har vi en treffprosent på mellom 55 og 60 prosent første halvår av 2015, sier Merete Beck, som er leder for utlendingsseksjonen i Østfold politidistrikt, til TV 2.

Seksjonssjef Merete C. Beck i Østfold politidistrikt

Leder for utlendingsseksjonen i Østfold politidistrikt, Merete Beck, sier at politiet nesten daglig håndterer utlendinger uten lovlig opphold.

Foto: Østfold politidistrikt

Hun sier de nesten daglig håndterer utlendinger uten lovlig opphold som er tatt i kontroll, og sier dette for eksempel kan være personer med falske dokumenter, mistenkte vinningskriminelle, tidligere utviste personer som har fått innreiseforbud og personer som kommer fra land som åpenbart ikke gir grunnlag for asyl.

Senest onsdag avslørte Østfold-politiet en iraker ulovlig på vei inn i Norge.

– Vi ser det alltid når det har vært katastrofer andre steder i verden og det kommer store menneskegrupper at det er noen som forsøker å snike seg med i den gruppen, sier Beck som legger til at det store antallet flyktninger kan gjøre det vanskeligere å avsløre dem som har uredelige hensikter.

– Vi har jo fått ekstra ressurser til dette arbeidet, men i den store mengden asylsøkere vil man kanskje ikke alltid finne de som forsøker å lure seg inn i landet, sier Beck.

I løpet av torsdag ettermiddag og kveld kom det totalt 123 flyktninger til Østfold. De fleste kom med buss over Svinesund, mens noen få kom med tog over Kornsjø. Alle ble tatt med til Mottakssenter Østfold i Råde.