Politiet: – Bjørndal-offer skutt da han skulle hjelpe siktede med bilen

Politiet mener Bjørndal-offeret ble skutt etter å ha hjulpet den siktede med en fastkjørt bil, sammen med to andre forbipasserende.

Politi med sperretape

Bjørndal-offeret skutt etter å ha hjulpet til med siktedes bil.

Foto: Sigurd Øygarden Flæten / NRK

Det sier politiadvokat Christian Hatlo i Oslopolitiet på en pressekonferanse tirsdag. Den polske mannen som ble skutt mandag i forrige uke døde på sykehuset dagen etter.

Mannen som skjøt er siktet for forsettlig drap.

– Siktede sitter fast med bilen i snøen mellom to garasjeanlegg. Beboere i området, inkludert den fornærmede, hjelper til med å få bilen løs, forklarer Hatlo.

Ifølge Hatlo skal det ha oppstått en uenighet som ender med at siktede skyter fornærmede. Etter skyteepisoden skal de to andre som hjalp til ha løpt vekk. Den siktede tok så den fornærmedes bil og kjørte fra stedet. Bilen ble senere funnet noen hundre meter unna.

– Årsaken fremstår som utløst av en bagatell som ender med drap av et uskyldig offer, sier Hatlo.

Christian Hatlo

Politiadvokat Christian Hatlo mener skyteepisoden var utløst av en bagatell

Foto: Andreas Sundby / NRK

Innrømmer skytingen

Den siktede mannen har blitt avhørt i løpet av mandag, og politiet sier at avhørene kommer til å fortsette. Hatlo forteller at mannen innrømmer å ha skutt, men innrømmer ikke straffskyld etter siktelsen.

– Han har en forklaring som kan tyde på at han mener det er et uhell.

Politiet jobber fortsatt med å finne en forklaring på hvorfor mannen befant seg ved garasjeanlegget.

– Ville avskrekke

Den siktedes advokat, Morten Furuholmen, bekrefter at mannen selv mener det var et uhell.

– Siktede har forklart hva som skjedde. Dette er en fortvilet mann som forteller at det går av et skudd som ikke er tilsiktet, sier Furuholmen til NRK.

Furuholmen vil ikke gå detalj på hva slags uenighet som fikk den siktede til å trekke våpen, utover at han har opplevd situasjonen som anspent.

– Han har oppfattet situasjonen som anspent og ønsket å avskrekke og få fornærmede ut av situasjonen.

Forsvarer Morten Furuholmen

Den siktedes advokat, Morten Furuholmen, bekrefter at mannen selv mener det var et uhell.

Foto: Sveinb Olsson / NRK

Ser tre skyteepisoder i sammenheng

Bjørndalskytingen var den tredje i en rekke av skyteepisoder som politiet ser i sammenheng. Ifølge Hatlo har den siktede en tilknytning til de to andre episodene.

– Når det gjelder siktede er det forhold som knytter han til de øvrige skytingene den helgen. Han er siktet for dette, men har ikke forklart seg om forholdene.

Totalt åtte personer er pågrepet i de tre sakene. Skytingen på Jordal skjedde natt til søndag. Nærmere ett døgn senere ble det avfyrt skudd på åpen gate på Lambertseter, og to biler ble sett mens de forlot stedet. Ingen ble skadet, men tre menn ble pågrepet med våpen og narkotika i bilen. De er siktet for skytingen.

Noen timere senere, rundt kl. 06.00 om morgenen, ble den polske mannen skutt på Bjørndal.

Den siktede, en 32-åring med flere dommer for mindre alvorlige forhold, skal også kjenne flere av de siktede fra skytingen på Lambertseter. Hatlo sier at de ikke anser de siktede som en del av en gjeng, selv om flere har vært tilknyttet gjenger tidligere.