Politiet vet ikke om offer funnet brennende i Maridalen er mann eller kvinne

MARIDALEN/OSLO TINGRETT (NRK): Politiet frykter det kan drøye til neste uke før man får fastslått identitet på det brennende liket som ble funnet i Maridalen i Oslo. En tidligere drapsdømt mann nekter for enhver befatning med saken.

Brannsted der et forkullet lik ble funnet i Maridalen i Oslo

FORBRENT: Onsdag ettermiddag fant brannvesenet et forbrent lik på dette området i Maridalen i Oslo. Hendelsen ble først rapportert som en skogbrann.

Foto: Sverre Holm-Nilsen / NRK

PRESISERING: 16. august ble siktelsen mot Jon Edvin Lie endret fra drap til likskjending. Politiet tror ikke lenger at mannen som ble funnet død i Maridalen ble drept.

Onsdag, rundt klokken 15.00, ble en død og forkullet person funnet i Maridalen i Oslo, etter at brannvesenet først hadde fått melding om at det brant i området. Etter det NRK får opplyst brant liket fortsatt da politiet kom til stedet.

Dette gjør identifiseringsarbeidet ekstra vanskelig.

Etter det NRK får opplyst vet politiet fortsatt ingenting om personen som nå er funnet død. Etterforskerne vet heller ikke om den døde er mann eller kvinne.

Politiet venter en foreløpig obduksjonsrapport i morgen, og håper at de der får svar på kjønn og dødsårsak. De frykter imidlertid at de først ut i neste uke vil få svar på identiteten, dersom de må vente på DNA-analyser, får NRK opplyst.

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby sa i etterkant av torsdagens fengslingsmøte at avdøde vil bli obdusert.

– Det er tekniske undersøkelser og en obduksjon som blir gjort nå, og vi håper på å få svar så raskt som mulig. Vi håper det er et godt nok materiale til å kunne gi oss det.

NRKs krimkommentator Olav Rønneberg rapporterer fra Maridalen, der det tidligere torsdag ble funnet et forkullet lik i skogen. En tidligere drapsdømt mann i 50-årene er siktet i saken.

NRKs krimkommentator Olav Rønneberg er i Maridalen, der det i går ble funnet et forkullet lik i et populært turområde. Rønneberg mener det fremstår som et merkelig valg av åsted, dersom det faktisk er snakk om et drap.

Nekter envher befatning med drapet

John Edvin Lie (55) – tidligere kjent som Johnny Olsen – som ble dømt for dobbeldrapet på Hadeland i 1982, ble pågrepet pågrepet i nærheten av det stedet der liket ble funnet.

55-åringen satt i avhør onsdag kveld. Han nektet da enhver befatning med saken og hevdet at han ikke visste noe om likfunnet.

I dagens fengslingsmøtet gjorde 55-åringen det klart at han nekter å gå i nye avhør fordi, han er ilagt brev og besøksforbud av tingretten. Olsen fengsles i fire uker, én av dem i full isolasjon.

– Alt er basert på løgn, alt er løgn, sa Olsen da, henvendt til pressen, før dørene til fengslingsmøtet ble lukket.

Av kjennelsen går det frem at politiet mener den avdøde har blitt påtent, og at det derfor er sannsynlig at vedkommende også har blitt drept.

Når det gjelder grunnlaget for mistanke, viser Oslo tingrett til at Olsen ble pågrepet like ved funnstedet. Videre viser tingretten til at Olsen er dømt for voldskriminalitet en rekke ganger de siste årene, sist i 2014.

Forsvarer Benedikte Jamth bekrefter overfor NRK at 55-åringen nektet straffskyld, men sier hun ikke kan kommentere drapssiktelsen ytterligere fordi sakens dokumenter er klausulerte.

Av torsdagens kjennelse fremgår det at Olsen har hatt en del helseplager de siste årene, og at hans psykiske helse er uavklart. Dette er også grunnen til at politiet bare fikk medhold i holde siktede fengslet i én uke, ikke to, slik de ba om.

Forsvarer Jamth sier til NRK at hennes klient anker kjennelsen.

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby etter fengslingsmøtet med mannen i 50-årene som er siktet for drap i Maridalen.

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby forteller om torsdagens fengslingsmøte.

Tidligere drapsdømt

Olsen skal ifølge politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby ha overnattet i området før han ble pågrepet. Det skal i tillegg være andre tekniske funn som knytter ham til åstedet.

Han er nå siktet for drap og likskjending.

Olsen er tidligere dømt for Hadeland-drapet i 1982 og har ved flere senere anledninger blitt dømt for annen voldskriminalitet.

– Mannens historikk har hatt betydning for vår vurdering om at det er sannsynlig at han har gjort det, sier Hjort Kraby.

Pål-Fredrik Hjort Kraby

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier at de foreløpig ikke vet noe om offerets identitet.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Har dere en formening om motivasjonen til siktede?

– Vi holder alle muligheter åpne og konstaterer det faktum at han er nært knyttet til åstedet, samt øvrige omstendigheter rundt ham vi ikke kan gå nærmere inn i.

Hjort Kraby sier at de foreløpig ikke kan utelukke at det er flere gjerningsmenn involvert i saken.

Meldt inn som brann

Hendelsen ble først meldt inn som en skogbrann til brannvesenet, opplyser Anne Solem, seksjonsleder for etterforskning av alvorlige voldssaker ved Oslo politidistrikt.

bærer beslag

BÆRER BESLAG: Politiet bærer ned beslag fra det avsperrede området i bratt terreng.

Foto: Sverre Holm-Nilsen / NRK

– Når brannvesenet kommer til stedet finner de en død person. Personen var forbrent, sier Solem under en pressekonferanse holdt av Oslo-politiet torsdag.

Mannen ble onsdag siktet for likskjending. Solem opplyser om at de torsdag har utvidet siktelsen til drap.

– Dette av en helhetsvurdering av omstendighetene, sier Solem.

Laster kart, vennligst vent...

FUNNET ONSDAG: Avdøde ble funnet forbrent noen hundre meter nordvest for Hammeren i Maridalen.

Populært turområde

Liket ble funnet noen hundre meter nordvest for Hammeren.Solem opplyser at politiet har jobbet intenst etter at liket ble funnet onsdag.

– Det ble umiddelbart satt i gang et utvidet søk, og både politipatruljer, helikopter og politihunder har vært med i arbeidet, sier Solem.

Naboer opplyser også til NRK at politiet jobbet hele natten i området. Det ble også observert brannbiler på funnstedet.

Den døde ble funnet i et populært turområde. Det går stier på kryss og tvers i området, og politiet holder torsdag formiddag på med å sette opp flere sperringer rundt funnstedet.

turområde maridalen

POPULÆRT TUROMRÅDE: Åstedet er i et populært turområde i Maridalen. Politiet jobber nå med å sette opp sperringer.

Foto: Sverre Holm-Nilsen / NRK

I nærheten av brannåstedet skal det ha blitt funnet flere telt-camper, men Solem opplyser at det enda er for tidlig å konkludere med om disse har noen relevans for saken.

Politiadvokat Hjort Kraby opplyser at de har avhørt flere vitner, men at de fortsatt ber eventuelle vitner om å ta kontakt, og understreker at alle opplysninger kan være av interesse.