Politiet turte ikke å dra til Irak

Men utviser alikevel drapssiktet firebarnsfar.

Belur Sardar

Den drapssiktede ektemannen til den savnede Belur Sardar må nå reise tilbake til Irak. Liket av Sardar har aldri blitt funnet.

Foto: Politiet

Ektemannen til den savnede Belur Sardar har vært siktet for drap på kona, selv om politiet ikke har funnet et lik. I dag kunne NRK.no fortelle at mannen har løyet om sin egen identitet og at han derfor skal sendes hjem til Irak.

For en stund tilbake ble det kjent at politiet skulle til Irak for å etterforske forsvinningsgåten, men de valgte å la vær å dra på grunn av egen sikkerhet. Allikevel sendes firebarnsfaren til det samme området.

Belur Sardars ektemann

Politiet ville ikke dra til Irak selv, men utviser alikevel firebarnsfaren.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

Var valg i Irak

- På den tiden våre etterforskere skulle dra, var det valg i Irak, og vi anså det derfor som for farlig å dra ned. Men utlendingsmyndighetene har allerede tatt avgjørelsen, og det er derfor trygt å sende han ned nå, sier politiinspektør, Walter Småland, i Søndre Buskerud politidistrikt.

Den drapssiktede ektemannen innrømte selv i politiavhør at han hadde oppgitt falsk identitet da han kom til Norge. Avhørene ble gjort i forbindelse med forsvinningssaken.

Politiet tok kontakt med Utlendingsdirektoratet, som har bestemt at han skal sendes ut.

Politiinspektøren sier at de to sakene ikke har noe med hverandre å gjøre, men at de ikke hadde funnet ut at han oppholdt seg ulovlig i Norge dersom det ikke hadde vært for drapssiktelsen.

To forskjellige saker

- Det er to saker som behandles helt adskilt, og det har for så vidt ingen sammenheng, sier Småland.

Mannen skal ha løyet om sin identitet allerede da han kom til Norge på slutten av 90-tallet. Men det ble først kjent da han mange år senere ble siktet for å ha drept kona si, Belur Sardar.

Det er ennå ikke sikkert når den drapssiktede ektemannen kan sendes til Irak. Før det kan skje, må norske myndigheter få en bekreftelse på mannens identitet fra Irakiske myndigheter. I mellomtiden blir mannen sittende varetektsfengslet.