Politiet til foreldre: – Bli med barna på klimastreik

Det forventes at rundt 15 000 ungdommer tar turen til Oslo for å streike for klimaet fredag. Politiet oppfordrer foreldrene til å følge barna til storbyen.

Skulestreik klima

Etter at svenske Greta Thunberg startet å skolestreike for klimaet har ungdom over hele verden kastet seg med på engasjementet. I disse dager streikes det på skoler rundt om i hele Norge.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Vi anbefaler foreldrene å være med til Oslo, og ta ansvar for dem som har lyst til å stå opp for en sak, sier stabssjef i Oslo politidistrikt, Martin Strand.

Fredag samles barn og ungdom fra store deler av landet på Eidsvolls plass foran Stortinget. Akershus Natur og Ungdom, som arrangerer streiken i Oslo, forventer at rundt 15 000 unge vil stille opp. Så mange mennesker på ett sted, kan by på utfordringer.

Politioverbetjent Martin Strand

Stabssjefen sier at det er arrangøren selv som avgjør hvordan folkemengden skal håndteres, men at politiet selvfølgelig vil være der.

Foto: Kai Rune Kvitstein/NRK

– Det vil bli et stort press på området foran Stortinget, og faren for å komme bort fra hverandre er stor. Vi regner også med en del problemer i trafikken når alle skal hjem, sier Strand.

Han påpeker at Oslo i utgangspunktet er en trygg hovedstad å ferdes i, men er forberedt på utfordringene et slikt arrangement kan føre med seg. Oslo-politiet setter blant annet inn ekstra beredskap.

Besteforeldre bistår

På fredagens program står appeller, opprop og musikkinnslag. Aksel Gøytil Bødtker er fylkesleder i Akershus Natur og Ungdom, og han tror det hele vil gå fint og rolig for seg. Han oppfordrer samtidig de voksne til å være til stede, på vegne av organisasjonen.

– Vi blir veldig glade om det er foreldre der. Det er liten sannsynlighet for at det skjer noe galt, men hvis situasjoner oppstår er det fint å ha foreldre der som kan hjelpe.

Klimastreik Stavanger

Natur og Ungdom har fått tilliten fra andre organisasjoner til å gå i bresjen som arrangør, og fremme ungdommens krav til politikerne. Her fra Stavanger.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Natur og Ungdom vil samarbeide med blant annet Besteforeldrenes klimaaksjon, som stiller med vakter i gule vester gjennom dagen.

– Det er kjempeviktig at barn som skal ta et politisk steg for første gang i sitt liv opplever at det er trygt og godt, sier Linda Parr, som er lokallagsleder i Besteforeldrenes klimaaksjon i Oslo.

Hun har hørt at både foreldre og besteforeldre skal følge barna sine i streiken, og oppfordrer dem til å fordele ansvaret, og slå ungdommene sammen i grupper med følge av en voksen.

Besteforeldreaksjonen bergen, skolestreik

50 stykker fra Besteforeldrenes klimaaksjonen var også vakter under skolestreiken i Bergen forrige uke.

Foto: Halfdan Wiik

Busser fra distriktene

Ungdommer fra nærområdet rundt Oslo vil trolig også ta turen inn til hovedstaden for å delta i streiken. Blant annet setter Brakar opp ekstra buss fra Ringerike i Buskerud, etter ønske fra elever på skolene i kommunen. Bussen er gratis, og selvfølgelig utslippsfri.

Geir Oustorp

Oustorp poengterer at det er veldig individuelt om ungdom er voksne nok til å reise på en slik streik alene eller ikke.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Leder for forebyggende enhet i Sørøst politidistrikt, Geir Oustorp, stoler på politiet i Oslo, men har klar tale til foreldre som vurderer å sende 12-13-åringer med buss og tog alene til byen:

– Hadde de fått lov om det ikke var en markering for klima? Hvorfor skal de nå få lov?

Han mener foreldrene har et stort ansvar, og sier de heller får bli med til Oslo dersom de er i tvil om ungene skal få lov.