Hopp til innhold

Politiet søkte med hund i blokka til siktede

ØSTENSJØ (NRK): Politiet gikk fredag ettermiddag inn i boligblokken til mannen som er siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken.

Politiet aksjonerer mot en boligblokk på Østensjø fredag 31.08.2012

AKSJON: Politiet aksjonerer mot en boligblokk på Østensjø fredag.

Foto: Aas, Erlend / NTB Scanpix

To sivile politibiler ankom boligområdet på Skøyenåsen i Oslo ved 12.30-tiden. Kort tid etter gikk tre sivilkledde politifolk inn i blokka. Den ene hadde med seg en hund.

De gjennomførte også undersøkelser ved Godlia t-banestasjon. Data fra basestasjoner har vist at Sigrid sendte en sms da hun var ved stasjonen klokken 00.13 den natten hun forsvant. Dette er den siste sms-en fra Sigrids telefon som politiet er sikre på at hun sendte selv.

– Hva har dere gjort på Østensjø i dag?

– I dag har vi blant annet foretatt undersøkelser ute, sier politiinspektør og leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt Hanne Kristin Rohde, til NRK.

Mannens advokat, Kim Gerdts, opplyser til NRK at siktede på nåværende tidspunkt verken er pågrepet eller sitter i nye avhør hos politiet.

Rohde utelukker ikke at siktelsen mot mannen vil bli utvidet.

Spesialtrent politihund

Aksjonen var kortvarig, og politiet hadde allerede i 13.15-tiden dratt fra stedet.

Naboer på stedet sier til NRK at det var tre politimenn og en hund. De skal ikke ha tatt med seg noe da de dro derfra.

Ifølge VG er hunden politiet hadde med seg spesialtrent til å markere ved blod, sæd og andre kroppsvæsker. Hunden kan markere på små dråper av biologiske spor, selv etter flere dager i friluft.

Etter det NRK kjenner til, brukes slike hunder til grovsøk etter kroppsvæsker. Hvis hunden markerer, vil politiet bruke andre tekniske hjelpemidler som også kan påvise spor som er forsøkt vasket bort.

Nabo: Det er uhyggelig

Guri Simensen

Guri Simensen har bodd på Østensjø i 37 år og har aldri før følt seg utrygg der. - Det er ekkelt å ikke vite hva som har skjedd med Sigrid.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Flere naboer NRK.no snakket med fredag, synes det som nå skjer i nabolaget, er ekkelt.

– Hele saken er uhyggelig, og det er ekkelt å ikke vite. Jeg har bodd i området her siden 1975. Før var det aldri noe spørsmål om å være utrygg, men det blir det nå, sier Guri Simensen.

– Jeg håper bare for Guds skyld de finner Sigrid, legger hun til.

Dømt for overfallsvoldtekt

En mann i slutten av 20-årene ble mandag denne uken siktet for å ha gitt falsk forklaring til politiet i Sigrid-saken.

Politiet vurderer ikke per nå å utvide siktelsen mot mannen, opplyser Hanne Kristin Rohde, politiinspektør og leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, til NRK.

Mannen, som tidligere er dømt for overfallsvoldtekt og blotting, skal ha vært i besittelse av narkotika da politiet foretok husransakelse hos ham mandag.

NRK kjenner til at siktede sendte en sms til sin ekskjæreste søndag 5. august, der han beskrev en bil og et skrik utenfor blokka hvor han bor.

Vil ikke svare om siktede

Leiligheten til mannen som er siktet for falsk forklaring

Vinduene i leiligheten til den siktede mannen, var helt dekket til fredag.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Ifølge politiinspektør Rohde har ikke Oslo politidistrikt bidratt til at siktede har blitt identifisert.

– Men når situasjon er slik at vitnets identitet er kjent, kan politiet ikke gjøre annet enn å skjerme alle omstendigheter knyttet til vitnets rolle i saken fra det offentlige, forklarer Rohde i en e-post til NRK.

– Vi vil ikke svare på noen spørsmål knyttet til dette vitnet. Generelt understrekes at vi har mange omhandlede personer eller vitner i saken, herunder personer med historikk. Men vi må ha konkret grunnlag for å knytte disse til Sigrids forsvinning, fortsetter politiinspektøren.

Siktelsen for falsk forklaring ga politiet mulighet til ransakelse og undersøkelser av elektroniske spor. Hvor siktede har oppholdt seg, kan dermed sjekkes blant annet mot bruk av mobiltelefon.

Sjekker fortsatt røde biler

Politiet har etterlyst en rød bil i forbindelse med saken, og Rohde opplyser de fortsatt jobber med å identifisere røde biler.

Politiet har de siste dagene sagt at de vet mer enn de vil gå ut med. De har opplyst at de har kommet et godt stykke på vei i kartlegging av bevegelsene i området i tidsrommet Sigrid forsvant, og at de nå spisser etterforskningen inn mot viktige funn.

Det er 25 dager siden 16-åringen forsvant fra Østensjø i Oslo. Familien har utlovet en dusør på én million kroner for opplysninger som kan føre til oppklaring av saken.

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært savnet i snart fire uker.

Foto: Privat / NTB scanpix