Politiet mener russefeiringen må endres

Politiledere frykter mye penger gjør at russen bruker mer narkotika og at flere blir utestengt. De vil sammen med russen få til en endring av feiringen.

Russelue med trofeer til å henge i dusken.

Politiet er bekymret over det sosiale presset og narkotikabruken blant russ. De mener russetiden har utviklet seg negativt gjennom de siste årene.

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

I helgen møtes over 10.000 russ til treff i Kongeparken i Stavanger. Samme dag deler politiet sin bekymring over utviklingen blant russen.

Camilla Giske, Nina Karstensen og Janne Stømner er ledere for felles enhet for forebygging i Øst, Sør-Øst og Oslo politidistrikt. Dette ser de på som problematiske i russetiden:

  • Overstadig beruset russ fører til ulykker og overgrep.
  • Flere russ bruker narkotika.
  • Voldtekter skjer, mens andre ser på.
  • Noen personer havner utenfor, fordi de for eksempel ikke kommer med på buss.
  • Russ kler seg nakne offentlig for å få russeknuter.

– Russefeiringen har utviklet seg til å bli en organisert fest som strekker seg over flere måneder. Noen starter flere år før de skal være russ. Russebuss og «rulling» er fenomener som bringer med seg mange uheldige sider, skriver de i en pressemelding.

De inviterer nå russen med i debatten om hvordan man kan endre russetiden.

Tar problemene på alvor

Russepresident i Moss, Hanna Klausen Dahlby, forteller at de tar alle punktene til politiet på alvor.

– Dersom noen blir tatt med narkotiske stoffer på arrangementer, blir de kastet ut av mosserussen. De får heller ikke være russ mer, forteller hun.

Russepresident Askim 2018

Russepresidenten på Askim forteller at de er opptatt av å inkludere alle.

Foto: privat

Også i Askim jobber de aktivt for å bli kvitt sexpress og rus.

– Vi har forsøkt å styre unna de verste sexknutene, men har valgt å beholde noen da vi ser på dem som tradisjonsknuter. Sosialt press kommer nok som en følge av grupperingene som oppstår under russetiden. Vi gjør det vi kan for å samle russekullet ved hjelp av arrangementer, forteller russepresident Jesper Westgaard.

– Billigere å kjøpe sprit enn øl og sider

På Glemmen videregående i Fredrikstad har de hatt spesielt fokus på rus blant russen.

– Jeg kjenner mange som kjøper sprit fordi det koster mindre å bli full av det enn øl og sider. I tillegg kommer russekulturen som sier at man må drikke mye får å få mest utbytte av feiringen. Vi har hatt en dåp hvor vi brukte alkoholfri øl til døpingen og roet ned på de alkoholrelaterte knutene, forteller russepresident Andreas Biedilæ.

NRK har tidligere skrevet om en vennegjeng fra Stavanger som har brukt to millioner kroner på russetiden, mens de som lager russelåter kan tjente opp mot en halv million kroner for å skrive en sang.

Politiet forteller at flere russebusser har opptaksprøver for å velge hvem som får være med på bussen. De mener dette fører til at en del russ havner utenfor.

– Vi tillater å spørre oss om dette er beviset på et velferdssamfunn som er i ferd med å miste kontrollen, der overflod av penger blir synlig gjennom russefeiringskonseptet på bekostning av det unike ved å få en gratis utdanning, sier de.