To unggutter mistenkt etter skytetrusler mot skole

Halden videregående skole er stengt etter flere trusler om skyting på skolen. Truslene er fremsatt på nettsamfunnet Jodel.

Politi utenfor Halden vgs

Bevæpna politi utenfor Halden videregående skole tirsdag morgen.

Foto: Per Øyvind Fange / NRK

Tirsdag morgen har én person meldt seg til politiet. Gutten sitter nå i avhør.

– Han angrer og mente dette som en spøk. Han var ikke klar over konsekvensene, sier politistasjonssjef i Halden, Roger Johannessen til NRK.

– Vi så alvorlig på det da vi fikk beskjed av politiet, forteller rektor ved Halden videregående skole, Arild Rød til NRK.

Arild Rød

Rektor ved Halden videregående skole, Arild Rød, tok truslene alvorlig umiddelbart.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Det var politiet som først oppdaget truslene på nettsamfunnet Jodel og varslet skoleledelsen natt til tirsdag. Truslene var rettet mot Halden videregående skole avdeling Porsnes, men i samråd med politiet har ledelsen ved skolen også stengt avdeling Risum tirsdag.

– Det er ingen elever eller lærere på skolen i dag. Vi har en beredskapsplan for spesielle hendelser. Den har vi øvd på, og den har vi forsøkt å praktisere nå, forklarer Rød.

Politiet sendte tirsdag morgen ut en pressemelding om hendelsen.

Politiet leter etter flere personer

I en pressemelding skriver politiet at en mindreårig gutt har truet med skyting på skolen. Han ble innbrakt av politiet klokken tre natt til tirsdag og erkjente å ha startet en tråd som omhandlet skyting på skolen.

– Det fremkommer i meldingene på nettsamfunnet at gutten har ment dette som en spøk, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Runar Eriksen.

Politiet har kontroll på gutten, men leter etter flere personer.

Skjemdump Jodel

Flere er skremte på Jodel i Halden etter truslene natt til tirsdag.

Foto: Skjemdump Jodel

– Problemet er at da gutten startet en tråd, hengte flere seg på. De fremsatt også trusler mot denne skolen. Disse personene har vi ikke kontroll på foreløpig. Hvis noen har dårlig samvittighet og ønsker å fortelle oss noe, er det viktig at de tar kontakt med oss så fort som mulig, oppfordrer operasjonslederen.

Politiet jobber med nettstedet Jodel for å finne ut hvor truslene kommer fra. Utover dagen vil de også starte med taktisk etterforskning.

Regner med åpen skole onsdag

Det er ikke aktuelt for skoleledelse å åpne Halden videregående skole tirsdag, selv om politiet kan avlyse alle faresignaler utover dagen.

– Det er ikke hensiktsmessig å la tusen elever gå rundt i sentrum i påvente av at skolen kanskje åpner i dag. Vi har varslet elever og lærere på både sms og e-post, sier rektor Rød.

Halden videregående skole, Porsnes

Truslene som er fremsatt er rettet mot Halden videregående skole, avdeling Porsnes.

Foto: Rainer Prang / NRK