Hopp til innhold

Politiet henlegger saken mot Al-Ghadir Islamsk senter i Østfold

I september anmeldte Sarpsborg kommune Al-Ghadir Islamsk senter etter et smitteutbrudd. Nå har politiet henlagt saken.

To hvite bygg, en med rød ttak og en med mosegrodd grått tak, sett fra lufta. En vei på venstre side av byggene som er omgitt av skog

I dette lokalet markerte Al-Ghadir Islamsk senter høytiden ashura.

Foto: Tor Rene Stryger / NRK

Det opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding. Politiet mener Al-Ghadir Islamsk senter ikke brøt smittevernlovgivningen.

Det var i slutten av august at Al-Ghadir Islamsk senter markerte høytiden ashura i et lokale i Skjeberg i Sarpsborg. Markeringen førte til et stort smitteutbrudd i Fredrikstad og Sarpsborg.

Over 200 personer ble smittet av koronavirus og over 2500 satt på det meste i karantene.

Feiringen ble holdt i lokaler som ikke var godkjent som forsamlingslokale av kommunen.

– Vi har ikke funnet at det er begått noen lovbrudd i forbindelse med samlingen, sier politiadvokat Anders Svarholt.

Politiadvokat Anders Svarholt i Øst politidistrikt

Politiadvokat Anders Svarholt forteller at politiet har henlagt saken fordi de ikke har funnet at det har vært brudd på smittevernloven.

Foto: Rune Fredriksen/NRK

Politiet har etterforsket saken og foretatt avhør av forstanderen i foreningen. De har også gjennomført en kriminalteknisk undersøkelse i lokalene.

– Og så kan man selvfølgelig i etterpåklokskapens lys diskutere om hvorvidt det var lurt å arrangere et slikt arrangement på det tidspunktet. Men det er for så vidt ikke et spørsmål som handler om en strafferettslig reaksjon, men mer om den generelle situasjonen som rådet da.

Det var Sarpsborg kommune som anmeldte foreningen.

– Jeg har ingen annen kommentar enn at jeg tar det til etteretning, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje til NRK.

140 personer til stede på det meste

Da arrangementet fant sted i august, var det tillatt med samlinger på opp til 200 personer, dersom man kunne overholde kravet om en meters avstand.

Dette ble innført 15. juni.

Ifølge politiet har etterforskningen vist at det på det meste var 140 personer til stede under markeringen. Men at personene var fordelt slik at det var mulig å overholde avstandskravet på en meter.

– I tillegg hadde foreningen sendt ut informasjon i forkant om smitteverntiltak. I lokalene var det hengt opp plakater som minnet om at det ikke var lov til å hilse, klemme eller liknende, og det var også plassert ut håndsprit flere steder, sier Svarholt.

Lokalet var også delt opp i to separate lokaler, forklarer politiadvokaten. Ett for menn og ett for kvinner.

– I tilknytning til hvert av disse lokalene var det vaskerom med vasker. På flere steder var det satt ut sprit til hånddesinfeksjon og det var munnbind tilgjengelig for de som ønsket å bruke det.

Smittevernlovgivningen endres fortløpende og et slikt arrangement ville ikke vært lov i dag.

– Et tilsvarende arrangement i dag ville, slik covid-19 forskriften lyder per 16. november 2020, vært forbudt.

Glad for at saken er henlagt

Forstander i trossamfunnet, Sadiq Baker Alezairjawi skriver i en sms til NRK at han beklager sterkt for at det ble et smitteutbrudd.

– Jeg beklager sterkt smitteutbruddet som skjedde og hvordan dette belastet og påvirket enkeltpersoner og samfunnet. Vi er glad for at anmeldelsen om brudd på smittevern ble henlagt av politiet.

Han sier de er veldig takknemlige for alle som har støttet dem.

– Ekstra takk til berørte kommuner ved leger, helsepersonell og andre som bistod. Gjennom samarbeid klarte vi å begrense et enda mer alvorlig utbrudd, skriver han videre.