Politiet har to teorier om hvorfor Johanne (17) ble drept

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier politiet nå jobber med to hovedteorier om hvorfor 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble drept.

Minneprotokoll for Johanne Zhangjia Ihle-Hansen

DREPT: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble funnet drept etter angrepet på Al-Noor moskeen i Bærum lørdag

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det kan ha sammenheng med at hun kan ha funnet ut hva han var i ferd med å gjøre og har forsøkt å stoppe ham. Et annet motiv kan være gjerningspersonenes forestilling om rase, sier Kraby til NRK.

Ihle-Hansen ble funnet drept i familiens bolig etter skytingen i al-Noor moskeen i Bærum. Stebroren, Philip Manshaus (21) er siktet for terror og drap.

Kraby kan ikke bekrefte eller avkrefte hvordan 17-åringen ble drept. Han sier det ble gjort flere beslag i boligen der Ihle-Hansen ble funnet, men ønsker ikke å kommentere noe om åstedet.

Politiet har tidligere sagt at de har en formening om hvilke våpen som er brukt i moskeen og i boligen på Eiksmarka.

– I moskeen på Skui tror vi det er brukt flere våpen, blant annet noe rifle og noe hagle. Men hvordan 17-åringen døde, ønsker vi ikke å kommentere nå.

Var medlem av skyteklubb

Siktede Philip Manshaus var medlem av en skyteklubb. Det bekrefter politiet ovenfor NRK.
– Vi vet jo at mange pistolklubber gir medlemmer tilgang til våpen som klubben har som de kan bruke under trening og det forholder vi oss til.

Philip Manshaus ankommer tingretten sammen med forsvarer Unni Fries

Terror og drapssiktede Philip Manshaus (21) med sin advokat Unni Fries under fengslingsmøtet mandag.

Foto: Gunnhild Hjermundrud / NRK

Arild Groven, generalsekretær i Norges Skytterforbund, bekrefter oven for VG at Manshaus hadde et medlemskap i en Stor-Oslo skyteklubb.

– Det er forferdelig å høre at han er medlem av en skyteklubb. Han har vært medlem i Stor-Oslo Skyteklubb siden 2018, men det er bra at han ikke har hatt tilgang på våpen, sier Groven til avisen.

50 politifolk jobber med terrorsaken

Onsdag ettermiddag opplyste politiet at det er rundt 50 personer som etterforsker angrepet på moskeen i Bærum og drapet på 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

– Vi har siden lørdag jobbet med denne saken nesten døgnet rundt, sa politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på en pressebrifing.

Politiet har delt opp etterforskningen i flere underprosjekter. Målet er å få avhørt den terrorsiktede Philip Manshaus (21). Han har foreløpig benyttet seg av retten til å ikke forklare seg for politiet og nekter straffskyld.