Hopp til innhold

Politiet har bedt familien ikke betale løsepenger

FJELLHAMAR/LILLESTRØM/OSLO (NRK): Politiet har indikasjoner på at profesjonelle kan stå bak den mulige bortføringen av Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68).

Se hele pressekonferansen der politiinspektør Tommy Brøske forteller siste nytt om kvinnen som trolig er bortført.

SE VIDEO: Se hele pressekonferansen der politiinspektør Tommy Brøske forteller siste nytt om kvinnen som trolig er bortført.

Kvinnen har vært savnet siden 31. oktober i fjor. Det er fremsatt alvorlige trusler og krav om løsepenger.

Hun forsvant fra hjemmet sitt på Fjellhamar nærheten av Oslo.

– Vår hovedhypotese har hele tiden vært at hun er bortført fra sitt hjem mot sin vilje, sier politiinspektør Tommy Brøske felles enhet for etteretning og etterforskning.

Anne-Elisabeth Hagen

SAVNET I TI UKER: Anne-Elisabeth Falkevik Hagen forsvant fra sitt hjem i nærheten av Oslo.

Foto: Privat

Brøske sier det er fremsatt alvorlige trusler og krav om løsepenger i kryptovaluta.

– Vi har rådet familien til å ikke infri kravet, sier Brøske og legger til at politiet tror bortføringen er økonomisk motivert.

Tom Hagen

EKTEMANN: Tom Hagen har vært en aktiv eiendomsinvestor i flere tiår.

Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Krever kryptovaluta

Ifølge VG er det krevd ni millioner euro i kryptovaluta. Dette skal være første gang løsepenger kreves betalt i kryptovaluta.

Kryptovalutaen skal være Monero, etter det NRK erfarer.

Brøske vil ikke bekrefte dette beløpet.

Saken skal fra første stund ha vært behandlet som en forsvinning.

Kona til en av Norges rikeste har vært savnet i ti uker.

SE VIDEO: Kona til en av Norges rikeste har vært savnet i ti uker.

Sivile politibiler holdt vakt utenfor huset siden forsvinningen, døgnet rundt, sier kilder til NRK.

Politiet har satt inn store ressurser i etterforskningen. Øst politidistrikt koordinerer og får bistand fra Kripos, Økokrim, Nasjonal beredskapsenhet, Europol og Interpol.

NRK vet også at PST har vært orientert underveis.

Ifølge politiet er kvinnen antatt bortført fra sitt hjem i Lørenskog. En av årsakene til dette er at politiet skal ha funnet et brev som gjorde at politiet mener at de står overfor en kidnapping, skriver Dagens Næringsliv.

Tommy Brøske

INGEN MISTENKTE: Politiinspektør Tommy Brøske orienterte om saken på en pressekonferanse i formiddag.

Foto: Olav Rønneberg / NRK

– Det er ting ved saken som kan indikere at profesjonelle står bak, sier Brøske.

Han sier han ikke kjenner til lignende saker fra Norge, men at det er flere elementer ved denne saken som man kjenner igjen fra internasjonale saker.

Politiet vet ikke om Hagen befinner seg i Norge eller i utlandet. Det er ikke innført tiltak på grensen i forbindelse med forsvinningen.

På spørsmål om det kan være aktuelt å utlove en dusør for tips i saken, svarer Brøske til NRK:

– Det kan muligens være et alternativ, men det ligger i saken nå.

Har ingen mistenkte

Politiet har valgt å holde en lav profil med etterforskningen i månedene etter at Hagen forsvant, men valgte i dag å gå ut offentlig.

– Når vi nå velger en offentliggjøring, så skyldes det at vi – til tross for en omfattende etterforskning – har behov for mer informasjon i saken, sier Brøske.

Politiet har så langt ingen mistenkte i saken. De ber folk som har vært i turområdet ved familiens hjem i Sloraveien på Fjellhamar i tidsrommet rundt 31. oktober om å ta kontakt.

Det skal blant annet utplasseres en mobil politipost i nabolaget hvor folk kan snakke med politiet.

Sloraveien

DØGNBEMANNING: Politiet sperret onsdag morgen av området rundt ekteparets bolig.

Foto: Halldor Asvall / NRK

Politiet har til nå ikke vært i muntlig kontakt med gjerningspersonene.

– Gjerningspersonene har brukt en digital kommunikasjonsplattform. Det har i denne perioden ikke kommet livstegn fra savnede, men heller ikke tegn på at hun ikke er i live, sier Brøske.

Brøske bekrefter at denne digitale kommunikasjonsplattformen krever at man sender penger, men vil ikke svare på om dette har blitt gjort i denne saken.

Øst politidistrikt har i dag varslet andre politidistrikter om bortføringen og bedt dem vurdere å innføre forebyggende tiltak overfor blant annet velstående familier.

– Her er det en finansmann som har fått sin kone bortført. Det er grunn til å tro at dette ikke er tilfeldig og er er motivert av økonomisk vinning. Vi har bedt de andre politidistriktene vurdere den befolkningen de har og vurdere om noen hos dem kan være utsatt, sier Brøske til NRK.

En av Norges rikeste

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen er gift med Tom Hagen (68). Han står på 172. plass på Kapitals liste over Norges rikeste personer.

Bladet anslår formuen hans til å være på 1,7 milliarder kroner. Pengene har han i all hovedsak tjent på eiendomsinvesteringer og strømsalg.

Tom Hagen har vært en aktiv eiendomsinvestor i flere tiår. Likevel er det hans aksjeandel på 70 prosent i Elkraft som utgjør den største delen av formuen. Han var med på å grunnlegge Elkraft i 1992 og siden har selskapet hatt en enorm vekst.

Dagens Næringsliv skrev i juli i fjor at Hagen har tjent én milliard kroner de siste 11 årene.

Sloraveien, fjellhamar

Tilbaketrukket livsstil

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen satt fra 2006 til september 2018 som varamedlem i styret til ektemannens selskap Holding 2 AS. Hun har også tidligere vært varamedlem i to av hans firmaer, men har i dag ingen roller i næringslivet. Ligningen viser at hun har lav inntekt og formue.

Ekteparet Hagen bor i en enebolig i Lørenskog i Akershus, og fører en tilbaketrukket livsstil. Paret har tre voksne barn i 30- og 40-årene.

Ektemannen Tom Hagen beskrives som mediesky og privat og har få partnere i selskapene sine. Den som går igjen flest ganger, er den eldste datteren. Hun er styremedlem i 12 av farens firmaer.

Brøske sier at familien ikke ønsker å bli kontaktet av media om forsvinningen.

Svein Holden er oppnevnt som bistandsadvokat og vil holde en pressekonferanse på vegne av familien klokken 14 i ettermiddag.

Anne-Elisabeth Hagens hjem

FORSVANT FRA HJEMMET: Hagen forsvant fra familiens bolig i Lørenskog i slutten av oktober.

Justisministeren orientert om antatt bortføring

Overfor VG bekrefter Justisdepartementet at statsråden er orientert.

– Jeg er kjent med at Øst politidistrikt har arbeidet med denne saken over noe tid, og at etterforskningen av saken er høyt prioritert, sier Tor Mikkel Wara (Frp).