Hopp til innhold

Politiet ber folk respektere helligdagsfreden

Festing til ut på formiddagen, bruk av sirkelsag og støy fra bygningsarbeid. I løpet av formiddagen har politiet flere steder i landet rykket ut for å stoppe folk som forstyrrer helligdagsfreden.

Hammer

Politiet oppfordrer til å respektere loven om helligdagsfred i påsken og la det mest støyende arbeidet ligge. Dette er et illustrasjonsbilde.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Er det lov å drive med støyende bygningsarbeid i dag? Svaret er ifølge politiet nei.

I lov om helligdager og helligdagsfred står det at det innen bestemte tidsrom på helligdager ikke er lov å forstyrre med uakseptabel støy.

«På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.» Heter det i loven.

Loven sier også at man ikke skal forstyrre gudstjenestested i helligdagene med unødig larm, arbeid eller annen forstyrrende virksomhet.

Øst politidistrikt og Oslo-politiet har rykket ut på meldinger om støy i morgentimene i dag. Også politiet i Sør-vest melder på Twitter om klager vedrørende helligdagsfreden.

Laster Twitter-innhold

– Oppfordrer til å respektere loven

Ifølge politiet er ikke dette dagen for å kappe ned trær i hagen med motorsag eller bruke vinkelsliper.

– Det heter seg at på helligdag fra midnatt til midnatt, inkludert påske, pinse og julaften, skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm, sier operasjonsleder i Oslo-politiet Tor Jøkling.

Han sier det innebærer at man blir forstyrret av støy som ikke er innenfor rimelighetens grenser.

– En ting er å rake litt og luke litt, men det blir ofte brukt støyende redskaper som også rammes av bestemmelsen.

– Kan dette innebære å bruke bensin gressklipper?

– Helt klart. Motorsag, gressklippere, vinkelslipere og sånt er helt klart innenfor disse bestemmelsene, forklarer Jøkling.

Politiet oppfordrer folk til å respektere loven og har fått klager på festing lang ut på natten, i morgentimene og på formiddagen. De har også fått meldinger om støyende bygningsarbeid.

Laster Twitter-innhold

– Må tåle noe støy

Vakthavende politiadvokat i Øst politidistrikt, Tea Sletto Øverseth, sier utilbørlig larm vil si støy som er mer enn hva som er rett og rimelig.

– Noe støy må vi nok tåle til tross for at det er helligdagsfred. Det som avgjør om støyen skal tolereres er hvor vidt den kan anses å være utilbørlig.

Hun oppfordrer folk til å vise hensyn både når det gjelder intensitet og varighet av støy, og at man lar det mest støyende arbeidet ligge på helligdager.

– Det er lov å bruke sunn fornuft i en slik vurdering. Det kan for eksempel være greit å kontakte naboen og si litt om hva du har tenkt til å jobbe med på helligdagen og varigheten av arbeidet ditt, sier hun.

Laster Twitter-innhold