Politiet ber folk tørre å hjelpe: – Liv kan gå tapt

Politiet får stadig telefoner om personer i nød, uten at innringerne tør å hjelpe livløse mennesker. Nå ber de folk om å ta seg sammen.

Utførelse av hjerte- og lungeredning på en dukke.

FØRSTEHJELP: Om du er vitne til at en person får hjertestans, skal du ringe 113 og utføre livreddende førstehjelp. Mange er redde for å gjøre noe feil i en slik situasjon, sier politiet.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Man kan jo tenke seg selv, hvis man får et illebefinnende og blir liggende på et fortau, så ville man jo ønsket at de rundt sjekket at du hadde det bra. At de fikk skaffet hjelp, og kanskje gitt livreddende førstehjelp, sier Svein Walle.

Han er operasjonsleder i Øst politidistrikt. I helgen mottok han to meldinger om alvorlige hendelser i Fredrikstad og Halden.

Innringerne turte ikke hjelpe de livløse menneskene. Da fant operasjonslederen frem de store ordene på Twitter:

Twittermelding fra politiet om at folk må yte livreddende førstehjelp.
Foto: Skjermdump

Hvert år blir 3000 nordmenn rammet av uventet hjertestans. To av tre tilfeller skjer i eget hjem.

Redde for å gjøre feil

Om du kommer over et livløst menneske, er det kritisk å starte livreddende førstehjelp så fort som mulig. Likevel er det mange som vegrer seg for akkurat det.

– Det er veldig mye annet i samfunnet som er mye farligere enn å hjelpe en livløs person, sier Walle.

Svein Walle

Operasjonsleder i Øst politidistrikt, Svein Walle, ber folk om å yte førstehjelp til livløse personer. Om du er usikker på hvordan du går frem, får du alltid veiledning over telefon fra nødetatene.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

– Selvfølgelig skal man tenke egen sikkerhet, det går litt på hva man har evne til å hjelpe med. Men det å sjekke at folk puster for eksempel, eller har puls, det mener jeg må være et minimum vi gjør i forhold til medmenneskene våre.

Røde Kors støtter politiets oppfordring.

– Det viktige er å faktisk tørre å gå bort og være den som starter hjelpen. Det å vite nummeret til 113, og ringe, sier Emil Broll fra Oslo Røde Kors Hjelpekorps.

Han understreker viktigheten av førstehjelpskurs.

– Det hjelper selvfølgelig å ha vært på et kurs. Så hvis man ikke har vært på det på en stund, kan det være en god idé å be arbeidsgiver, skolen eller andre om å sette i gang et kurs.

Rask hjelp er avgjørende

Bare timer etter at politiet i Øst ba folk om å «ta seg sammen», falt den danske fotballstjernen Christian Eriksen om med hjertestans midtveis i EM-kampen mellom Danmark og Finland.

Eriksens lagkamerater satte umiddelbart i gang med livreddende førstehjelp ute på banen.

– Det kan ha reddet livet til Eriksen, sa seksjonsoverlege ved arytmiseksjonen ved Oslo universitetssykehus, Erik Kongsgård, til NRK, lørdag.

Tilstanden til Christian Eriksen skal nå være stabil.