– Det er ikke trygt noen plass

En elg som hadde forvillet seg ut på E6 i Rygge ved firetiden lørdag morgen måtte avlives. Nå er det stor fare for å kjøre på vilt, advarer leder i ettersøksring.

Skilt" ekstra stor elgfare" i Ullerøy i Sarpsborg

I Ullerøy i Sarpsborg er faren for å møte elg stor.

Foto: Bengt-Eigil Ruud / NRK

I Sarpsborg har fem rådyr blitt påkjørt siden mandag, ett av dem hadde forvillet seg ut på E6.

Fredag meldte politiet på Twitter at det i løpet av ett døgn har blitt påkjørt seks rådyr og to grevlinger i Østfold. Siden 1. mai har Hjorteviltregisteret fått melding om 41 rådyr og en elg som er påkjørt i fylket.

–En del av forklaringen er at revirhevdende bukker, som vil finne sitt revir, jager andre mindre bukker vekk, eller så løper de etter en geit. Da ser de ingen biler rundt seg, bare løper og det går galt.

Leder av den frivillige ettersøksringen for skadet vilt i Sarpsborg, Anne Margrete Tangen mener det er all grunn for sjåfører til å være ekstra på vakt nå.

Rådyr på E6

Tangen forteller at ett av rådyrene de har vært ute og søkte etter denne uka hadde forvillet seg ut på E6 nær Solbergtårnet i Sarpsborg. Det er viltgjerder langs E6 på denne strekningen, men enkelte dyr forviller seg ut på motorveien.

– Rådyr og eventuelt andre dyr går på der det er påkjøringsramper, så blir de gående langs gjerdene, kommer ikke ut, blir stressa og flyr ut i veien.

Senk farten

På Twitter oppfordrer politiet bilistene i Østfold til å kjøre forsiktig. Tangen, som ofte må ut og avlive påkjørte dyr, mener det er god grunn til å sette ned farten ned, spesielt der det er skiltet viser ekstra stor elgfare.

– Er det 80, slipp ned i 60 og være veldig oppmerksom, bruk øynee både på høyre og venstre side av veien.

Rådyr kan være vanskelig å oppdage når det er høyt grass eller skog langs veien. De kommer fort ut i veibanen, men prøv å være oppmerksom oppfordrer Anne- Margrethe Tangen i ettersøksringen.

Hvis uhellet er ute

I de aller fleste tilfellene blir det kun materielle skader på bilen, men Tangen sier de fleste rådyrene blir funnet nesten døde. Når de må ut og søke kan informasjon fra bilføreren gjøre jobben lettere.

Hun forteller at de fleste er flinke og ringer politiet. men at de ønske at flere merker stedet med refleksvest, bærepose eller brekke av noen greiner.

–Så vet vi hvor vi skal begynne, det er veldig viktig.