Hopp til innhold

Politiet advarer mot borgervern

Politiet advarer Hvaler-folket om å ta loven i egne hender mot østeuropeiske bander som gjør innbrudd på de idylliske øyene.

Lensmann Erik Hulleberg

Lensmann på Hvaler Erik Hulleberg liker dårlig at båtfolk tar loven i egne hender mot båt-tyver.

Foto: Politiet

Vi vet jo ikke hvordan personene, som er i ferd med å gjøre innbrudd eller tyverier, vil reagere, for eksempel. Det kan oppstå farlige situasjoner. Det er kun politiet som skal anvende makt for å pågripe gjerningsmenn som gjør noe straffbart.

Lensmann på Hvaler Erik Hulleberg

Forfulgte østeuropeere

Illustrasjonsfoto båt

Båt- og båtmotortyveriene øker i Østfold også i år.

Foto: Rainer Prang / NRK

Natt til i tirsdag forsøkte tre menn på Hvaler å stanse det de mistenkte var en østeuropeisk kriminell bande.

– Jeg tror at østeuropeerne drev og kartla rutinene mine for å planlegge et brekk i butikken min, som de har gjort i andre båtbutikker på Hvaler.

– Fra Kjøkøy gikk ferden til Shell-stasjonen på Kråkerøy. Hit kom det fire biler, alle med østeuropeiske skilter og antenne på taket. Trolig et slags internt samband, forteller den ene av de tre mennene til Fredrikstad Blad onsdag, forteller de tre Hvaler-mennene.

Bilene slapp unna, men de tre sier de vil fortsette å patruljere og følge med på alle østeuropeiske biler.

Går nye veier for å hindre tyvene

I fjor betalte forsiktingsselskapene ut 100 millioner kroner i erstatninger for stjålne båter, båtmotorer og annet utstyr fra marinaer over hele landet.

I år merker man en nedgang av slike tyverier på landsbasis, men i Østfold øker tyveriene fortsatt. Og østfoldingene går stadig nye veier i kampen mot tyvenen.

Ved Krogstadfjorden Marina i Råde i Østfold ble båteierne så lei av de mange tyveriene at de har bygd en voll rundt opplagsplassene for båtene.

– Politiet hjelper til så sant resursene strekker til

Lensmann på Hvaler Erik Hulleberg liker dårlig at innbyggerne gjør politiets jobb, og advarer Hvaler-folket om å ta loven i egne hender.

– Det første man bør gjøre er å kontakte politiet, og politiet vil hjelpe til så sant det er mulig å få fatt i resurser slik at gjerningsmennene kan bli pågrepet. Men det er veldig uheldig hvis privatpersonene griper inn selv.

– Vi vet jo ikke hvordan personene, som er i ferd med å gjøre innbrudd eller tyverier, vil reagere, for eksempel. Det kan oppstå farlige situasjoner. Det er kun politiet som skal anvende makt for å pågripe gjerningsmenn som gjør noe straffbart.

– Privatpersoner har kun lov til å forsvare seg hvis en blir angrepet, man har ikke lov til å anholde personer hvis man ikke er politi, sier lensmannen, som likevel har forståelse for at folk blir frustrerte.

– Jeg kan godt forstå at folk blir frustrerte i saker hvor politiet ikke har mulighet til å gripe inn. Men jeg stoler på operasjonssentralen vår, som prioriterer hvor politipatruljene må settes inn.

Se video: «Jakter på stjålne båter»:

Video Jaktet på stjålne båter