Hopp til innhold

Disse skal passe på deg på sjøen i sommer

I dag startet Østfoldpolitiet opp årets sjøtjeneste. Målet er å skape trygghet på sjøen med sitt nærvær.

Jon Helge Holthe og Marianne Sørum

Jon Helge Holthe og Marianne Sørum startet i dag sesongen for Østfoldpolitiets sjøtjeneste.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Marianne Sørum

Marianne Sørum innrømmer at sju uker på sjøen i politibåten er drømmejobben.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Det er klart at dette er drømmejobben, smiler politibetjent Marianne Sørum mens hun klargjør politibåten for en dag på sjøen.

I sju uker i sommer skal båten til Østfold politidistrikt patruljere opp og ned den drøyt 120 mil lange kystlinjen rundt øyer og fastland – fra Akershus til svenskegrensen.

Politibåten kommer i snitt til å være ute i 10 timer i dagen sommeren gjennom. Politibetjent Jon Helge Holthe tror det kommer til å bli en travel sommer.

– Det blir bedre og bedre. Oppførselen på sjøen har forandret seg veldig de siste 30 årene, også de siste 10 årene har det vært en stor forskjell. Men det er mye å holde øye med, og vi har utrolig mye å gjøre, sier han.

Ikke bare kos

Denne sommeren forventer politiet at det vil bli delt ut omkring 100–150 forenklede forelegg kun på hastighet.

I tillegg kommer de totalt åtte ansatte på politibåten til å ha et ekstra øye med promillekjøring, uvettig ferdsel, reglene for minstealder og krav til båtførerprøve.

Jon Helge Holthe

Jon Helge Holthe er klar for en ny sesong på sjøen i politibåten.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

– Vi kommer til å levere mye politiarbeid de neste sju ukene, det er ikke slik at vi bare kommer til å kjøre rundt og kose oss. Noen patruljerer i politibil, vi gjør det samme med politibåten, sier Holthe, og forteller at mannskapet på politibåten alene skrev opp mot 200 anmeldelser i toppåret.

– Jobben består også av å snakke med mennesker som er ute på sjøen, det er ikke alle som har den båtkunnskapen de burde ha, skyter kollega Marianne Sørum inn.

Politibåten kommer også til å holde et ekstra øye med bygninger eller brygger som har blitt satt opp i løpet av høsten, vinteren og våren, og kontrollere om disse har blitt satt opp lovlig.

Forelegg til foresatte

Politibåten i Østfold

Politbåten er bemannet hele sommeren og kommer til å dekke det meste av Østfoldkysten.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

På den korte tiden pressen møtte Holthe og Sørum på båtplassen på Værste på Kråkerøy var det minst tre båtførere som kvalifiserte seg til forenklede forelegg for høy fart.

Ved et av tilfellene var det flere unge gutter fordelt på to små fritidsbåter som kjørte for fort i 5 knop-sonen.

– Det er en situasjon vi ser en del av gjennom sesongen, unge personer som kjører litt for fort. Det er ofte unge ungdommer, under 15 år, som har fått en båt å bruke av foreldrene. Vi kan si det slik at det blir en del forelegg til foresatte i løpet av en sommer, sier Holthe, som har en oppfordring til båtførere;

– Ligger man i plan med en forholdsvis liten båt, så lager man ikke stor sjø. Kjører man forbi et sted hvor man ser at mange ligger fortøyd, og man ønsker å vise hensyn, så nytter det ikke å ligge i halvplan for da lager man mye mer sjø. Det er viktig at båtfører også ser seg bakover og ser på sjøen båten lager.

Også da politibåten startet sesongen i fjor startet pressetreffet med at folk råkjørte forbi. Den gang endte det med ett forenklet forelegg, denne gangen slapp alle synderne unna med en advarende pekefinger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Helge Holthe

Jon Helge Holthe måtte be flere båtførere om å dempe farten i fem knop-sonen ved Værste på Kråkerøy i ettermiddag.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Har med promillemåler

Akkurat som i fjor er politibåten i år utstyrt med en egen promillemåler. Den gjør det både lettere og mer effektivt å ta promillekjørere på sjøen.

– Vi hadde den med for første gang i fjor og den er helt super. Det blir ikke bare mer effektivt, men det er også mer humant fordi vi slipper å plassere folk i en politibil og ta dem med inn på politistasjonen for promillekontroll, sier Marianne Sørum.

Marianne Sørum

Marianne Sørum viser frem promillemåleren som gjør det enklere for både politiet og båtførerne.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Så langt i år har tre personer blitt tatt av mannskapet på politibåten for promillekjøring. Men Holthe forteller at det er flere personer som er tett opptil promillegrensa på 0,8.

– Det er viktig at det alltid er en som er ansvarlig, og at den som fører båten er edru. Men når promillegrensa først er 0,8, er det bedre at de stanser på tre øl fordi de skal kjøre, enn at de tar seg 10 øl og kjører likevel.

Holthe forteller at det er både godt voksne og yngre båtførere som blir tatt for promille. Kontrollene skjer vanligvis som stikkprøver.

– Det er likevel en gruppe som er spesielt utsatt, og det er menn i 40-årene som er påvirket av alkohol, som ikke har på seg vest, og som står med buksesmekken åpen.