Ny politiaksjon mot Lime på Ammerud

Politiet aksjonerte tirsdag kveld mot en Lime-butikk på Ammerud. Den større aksjonen mot dagligvarekjeden pågår fortsatt.

Lime Minipris på Ammerud

Tirsdag kveld aksjonerte politiet mot dagligvarebutikken Lime på Ammerud som en del av en større aksjon mot matvarekjeden.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

–Vi har hatt en aksjon i Lime-butikken på Ammerud, som er avsluttet. Hvilke konkrete funn, som ble gjort der, kan jeg ikke kommentere nå, sier politiinspektør i Romerike politidistrikt og påtaleansvarlig Åsmund Yli.

Razziaen mot Lime-kjeden er pågått i hele dag mot 29 forretninger i kommunene Rælingen, Oslo, Asker, Bærum, Sandefjord, Larvik og Ski. Det er enda uklart om alle butikkene har vært involvert i kriminelle handlinger.

– Det dreier seg om både private adresser og forretninger. Det er en formidabel operasjon, sier Yli.

I løpet av tirsdagen har politiet så langt pågrepet 18 personer, ti av disse er siktet for grov menneskehandel. Fire er siktet for heleri og fire for bedrageri. Politiet mener Lime organisert har tvunget mennesker til å begå svindel.

- Nå i kveld har vi tatt de fleste Lime-butikkene i Oslo, men vi regner med å slå til mot flere steder i tiden framover, sier Yli.

280 personer aksjonerte

Aksjonen er satt igang etter at politiet mistenker flere fra dagligvarekjeden for å stå bak grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri av ytelser fra Nav og lånebedrageri.

– De er utnyttet på forskjellig måte, det kan være at de må ha tatt opp lån for å komme seg hit, det kan være trusler og tvang, og det kan være lange arbeidsdager, forteller Åsmund Yli som er politiinspektør i Romerike politidistrikt.

På politiet pressekonferanse tirsdag ettermiddag kom det fram at 280 personer deltok i aksjonen. 210 av disse er fra politiet.

Kjenner seg ikke igjen i anklagene

Lime-gründer Sajjad Hussain (37) sitter for tiden varetektsfengslet siktet for grov menneskehandel. Han ble varetektsfengslet 18. august, og skal sitte i full isolasjon frem til 15. september. Han kjenner seg ikke igjen i anklagene.

– Han har ansatt normale personer i de bedriftene han har hatt noe med. Det er både person fra Norge og utlandet som har jobbet der. De som kommer fra utlandet kommer med visum, og må ha garantert inntekt for å få dette visumet, sier Hussains forsvarer, Jon Christian Elden til NRK.